Mój przepis na korzenną sałatkę jest troszkę oszukany, bo zamiast śledzia używam w niej tofu. Nie obawiaj się połączenia smaku słonego z cynamonem. To naprawdę zgrany duet. Niżej przedstawiony przepis z miodem jest naprawdę smaczny, a do tego w pełni wegetariański.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 porcja tofu a’la śledź w occie,
- 3 jabłka,
- 2 łyżki rodzynków,
- 1 średnia cebula,
- sok z 1 cytryny,
- oliwa,
- cynamon,
- pieprz,
- sól.
2. Przygotowanie
Przygotowanie zacznij od pokrojenia tofu w kostkę. Z jabłek ukrój 5-6 plastrów, nie obieraj ich wcześniej. Po okrojeniu pozostałą część owoców obierz i również pokrój w kostkę. Plasterki od razu posmaruj sokiem z cytryny, by zapobiec ich ciemnieniu. Kostki z jabłek pomieszaj z tofu i skrop je sokiem z cytryny (zostaw dwie łyżeczki na później).
Obierz cebulę, również pokrój w kostkę i podsmaż przez chwilę na oliwie. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut, żeby zmiękły. Po tym czasie odsącz. Tak przygotowane składniki dodaj do tofu. Jest to przepis z miodem, więc pomieszaj go z pozostałą częścią soku z cytryny, cynamonem, solą i pieprzem.
Polej składniki sałatki dressingiem i wymieszaj. Gotowe danie wyłóż na plasterki jabłek i serwuj w ten sposób. Możesz również do tego celu użyć kokilek. Mam nadzieję, że mój przepis na korzenną sałatkę przypadnie ci do gustu!
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.