Miody pitne mają w naszym kraju coraz więcej zwolenników. Przepis na agrestniak jest bardzo prosty. Przy jego wyrobie pamiętaj tylko, że użyty moszcz powinien być bardzo świeży, ponieważ może on zacząć fermentować w nieoczekiwany sposób i zamienić się w ocet. Dlatego najpierw przygotuj brzeczkę. Ten przepis z miodem z pewnością chętnie wykorzystasz.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 2,5 l miód pszczeli (patoka),
- 6 l wody,
- 1,5 l moszczu agrestowego,
- 5-10 g kwasu cytrynowego,
- 4 g fosforanu amonowego (pożywka dla drożdży).
2. Przygotowanie
Przepis na agrestniak przygotujesz z brzeczki czwórniaka. Jest to miód wytrawny. Dodaj do brzeczki 15 – 20 % moszczu agrestowego. Wszystkie składniki wymieszaj. Z podanych proporcji otrzymasz 10 litrów gotowego produktu.
Ten przepis z miodem jest idealny, jeżeli zależy ci na otrzymaniu wytrawnego, głębokiego w smaku miodu pitnego owocowego.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.