Zdrowe i słodkie babeczki (naturalnie słodkie, wszakże to przepis z miodem) mogą być ukoronowaniem wielu okazji. Zabierzesz je ze sobą do pracy, poczęstujesz nimi rodzinę i znajomych. Deser zawsze się udaje, bo i przepis na muffiny jabłkowe jest prosty.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
- 2 średnie jabłka,
- 3 jajka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (dość rzadki),
- czekoladowe groszki / kropelki.
2. Przygotowanie
Zacznij od obrania jabłek i starcia ich na tarce (możliwie na drobną papkę). Ubij jajka mikserem. Dodaj jogurt i oliwę. Jest to przepis z miodem, dlatego nie zapomnij go dodać. Nadal miksuj. Na koniec dodaj jabłka (ale tylko mus, odlej sok) i ponownie wymieszaj.
W innym naczyniu przesiej mąkę i sodę, wymieszaj. Wlej do pojemnika zawartość drugiej – płynnej. Pomieszaj łyżką tylko do połączenia się składników. Nie przejmuj się grudkami, to nieodłączny element przepisu na muffiny z jabłkami. Dodaj jeszcze czekoladowe groszki i możesz piec.
Używam w tym celu foremek z silikonu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Musisz obserwować babeczki - będą dobre kiedy się lekko zezłocą. Ciepło polecam ten sprawdzony przepis na muffiny jabłkowe.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.