Obiad

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Bożonarodzeniowa tradycja nakazuje, żeby na świątecznym stole pojawiła się chociaż jedna potrawa z makiem. Przepis na kutię doskonale spełnia ten wymóg. Znajduje się w niej wiele składników mających zagwarantować pomyślność w nadchodzącym roku (na przykład pszenica). Jest to również przepis z miodem, który stanowi symbol dobrobytu.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- 4 łyżki miodu,
- 1 szklanka niebieskiego maku,
- 1 szklanka ziaren pszenicy lub pęczaku,
- 1 szklanka wymieszanych w ulubionych proporcjach orzechów włoskich i laskowych,
- 1 szklanka miodu pitnego (trójniaka),
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- garstka rodzynek sułtanek, 
- garstka suszonych moreli. 

2. Przygotowanie 
Dzień wcześniej pszenicę oraz mak zalej wodą, natomiast rodzynki – miodem pitnym. Pozostaw na noc do namoczenia.

Następnego dnia pszenicę odsącz, włóż do garnka i zalej świeżą wodą. Gotuj do miękkości zmieniając kilkukrotnie wodę. Mak również odsącz i zmiel dwukrotnie przez gęste sito, za drugim razem na przemian z cukrem pudrem. Dodaj do niego ugotowaną pszenicę. Dołóż także namoczone rodzynki, posiekane drobno orzechy i morele pokrojone w paski.

Jak wspomniałam, przepis na kutie to przepis z miodem. Do masy dodaj zarówno miód pitny spod rodzynek, jak i 4 łyżki miodu pszczelego. Zamieszaj całość i przełóż do miski gotowej do serwowania na stole.

Oceń przepis

Liczba odsłon 3102

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz