Przepis na łazanki wigilijne na słodko? Czemu nie?! To bogata wersja tradycyjnej potrawy. Zjedzenie takiego dania 24 grudnia z pewnością przyniesie ci całoroczną pomyślność. Smak tak przygotowanych łazanek jest bardzo zdecydowany, ponieważ jest to przepis z miodem. Koniecznie spróbuj, bo miód to przecież symbol obfitości.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 3 łyżki miodu,
- 300 g makaronu łazanki,
- 350 g maku,
- 2łyżki masła,
- 100 g orzechów włoskich,
- 2 łyżki pokrojonej drobno skórki pomarańczy,
- garść rodzynków,
- rum do namoczenia rodzynków,
- mleko do zaparzenia maku.
2. Przygotowanie
Przepis na łazanki wigilijne zaczyna się od namoczenia rodzynek w rumie. W tym czasie zalej mak mlekiem i gotuj go na małym ogniu przez 10-12 minut, do miękkości. Odsącz go i zmiel dwa razy. Jeżeli nie masz tyle czasu możesz wykorzystać gotową masę makową ze sklepu.
Orzechy drobno posiekaj albo ułatw sobie pracę, zawiń je w ściereczkę i utłucz tłuczkiem. Wymieszaj ze skórką pomarańczy. Dodaj masło i włóż wszystko do garnuszka. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut. Po tym czasie dodaj także mak i rodzynki.
Jak wspomniałam, to przepis z miodem, dlatego dodaj 3 łyżki tego składnika i chwilę podduś razem. Makaron ugotuj jak zwykle i po odcedzeniu od razu wymieszaj z makowo-bakaliową masą z garnka. Jeżeli bardzo lubisz, możesz wszystko dosłodzić miodem.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.