Przepis na kaczkę duszoną z miodem wyróżnia się dodatkiem czerwonej kapusty, gotowanej w soku pomarańczowym. Dzięki temu zabiegowi, kapusta otrzymuje ciekawy aromat i wspaniale smakuje. Ten przepis z miodem nadaje mięsu kaczki wyjątkowej delikatności.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 2 łyżki miodu,
- 2 filety z kaczki ze skórą,
- 1/2 główki czerwonej kapusty,
- 500 ml soku pomarańczowego,
- 2 łyżki octu z czerwonego wina,
- sól,
- pieprz.
2. Przygotowanie
Zacznij od dokładnego poszatkowania kapusty. Do garnka wlej pół litra soku pomarańczowego. Pamiętaj, że to przepis z miodem, nie zapomnij o tym dodatku. Dolej także nieco octu. W otrzymanym sosie gotuj kapustę przez pół godziny. Przypraw solą oraz pieprzem.
W tym czasie oczyść filety kaczki. W razie konieczności mięso pozbaw resztki piór przy pomocy pęsety. Na tłuszczu natnij kratę. Połóż kaczkę na zimnej patelni skórą od dołu. Pozwól, by tłuszcz wytapiał się powoli. Przysmaż z obu stron na rumiano.
Wówczas wlej kilka kropel soku spod gotowanej kapusty i duś aż mięso odpowiednio zmięknie. Przepis na duszoną kaczkę zakłada, że jest to czas około 30 minut. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj na kapuście.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.