Podczas trwania sezonu na rabarbar czasami mogą ci się już znudzić słodkie desery z jego dodatkiem. Mój przepis na żeberka z rabarbarem to ciekawa alternatywa dla ciasta. Kwaśność łodygi przełamuje przyprawa pięciu smaków. Metodą prób i błędów znajdź producenta swojej przyprawy idealnej. Ponieważ jest to przepis z miodem, ten dodatek idealnie balansuje wszystkie smaki. Jest pysznie!
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
3. Porady kulinarne
1. Składniki (dla 2 osób)
- 0,5 kg żeberek bez kostek,
Składniki na marynatę do żeberek:
- 1 łyżka miodu (patoka),
- 3 łyżki musztardy Dijon,
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu Worcestershire,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka wódki,
- 1 łyżka suszonego lubczyku,
- pieprz.
Składniki na sos rabarbarowy 5 smaków:
- 5 dojrzałych, czerwonych łodyżek rabarbaru,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego,
- 2 łyżki cukru (lub więcej jeśli rabarbar był mniej dojrzały),
- 1 łyżka chińskiej przyprawy pięciu smaków.
2. Przygotowanie
Przygotowanie rozpocznij od podzielenia żeberek na dwie porcje. Przepis na żeberka z rabarbarem mówi o marynacie składającej się z wymieszanych wszystkich płynnych składników, doprawionych pieprzem i lubczykiem. Dodaj również rozkrojone na połówki ząbki czosnku. Marynuj mięso w tym sosie przez co najmniej godzinę (a najlepiej pół dnia, możesz zrobić to rano, żeby cieszyć się żeberkami na obiad).
Tak przygotowane mięso piecz w piekarniku wraz z marynatą w naczyniu żaroodpornym przez ponad godzinę (w 180 stopniach). Pod koniec pieczenia się mięsa przygotuj sos.
Obierz rabarbar i pokrój go w kostkę, wrzuć do garnka i przesmaż z masełkiem. Po chwili dodaj wodę, słodki sos sojowy, cukier i przyprawę pięciu smaków. Zagotuj do chwili, gdy sos zgęstnieje a rabarbar lekko się rozpadnie.
Ten przepis z miodem to idealna propozycja na niedzielny, uroczysty obiad. Zaskocz swoich najbliższych nowym połączeniem smaków.
3. Porady kulinarne
Żeberka z rabarbarem pięciu smaków można podawać z kaszą jęczmienną posypaną suszonym lubczykiem i skropioną oliwą z oliwek i cytryną.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.