Obiad

Udka kaczki z karmelizowanymi gruszkami w miodzie

Udka kaczki z karmelizowanymi gruszkami w miodzie

Udka kaczki z karmelizowanymi gruszkami w miodzie

Przepis na udka kaczki zawiera oryginalny element pod postacią karmelizowanych gruszek. Jest to przepis z miodem, więc nie obawiaj się kolejnego trywialnego pomysłu na drób. Ten pszczeli wytwór nada całości rozpływającej się w ustach słodyczy.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki
- 4 łyżki miodu,
- 4 kacze udka,
- 100 g masła,
- sok z cytryny,
- oliwa,
- 3-4 dojrzałe gruszki,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- szklanka białego wina. 

2. Przygotowanie 
Przepis na udka kaczki zaczyna się od ich zamarynowania w kilku łyżkach oliwy, soli i pieprzu. Odstaw je następnie do lodówki na 2-3 godziny.

W międzyczasie obierz ze skórki gruszki i pokrój je na cząstki. Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego owoce i podsmaż przez krótki czas. Wlej do tego wino, sok z cytryny i ponownie duś. Kiedy sos zrobi się gęsty, dodaj miód. Nadal lekko duś sos, aż gruszki zmiękną, ale pozostaną jędrne. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Niniejszy przepis z miodem proponuje, by udka obsmażyć z obu stron, a następnie upiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podawaj z gruszkami i sosem.

Oceń przepis

Liczba odsłon 2779

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz