Przepis na udka kaczki zawiera oryginalny element pod postacią karmelizowanych gruszek. Jest to przepis z miodem, więc nie obawiaj się kolejnego trywialnego pomysłu na drób. Ten pszczeli wytwór nada całości rozpływającej się w ustach słodyczy.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 4 łyżki miodu,
- 4 kacze udka,
- 100 g masła,
- sok z cytryny,
- oliwa,
- 3-4 dojrzałe gruszki,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- szklanka białego wina.
2. Przygotowanie
Przepis na udka kaczki zaczyna się od ich zamarynowania w kilku łyżkach oliwy, soli i pieprzu. Odstaw je następnie do lodówki na 2-3 godziny.
W międzyczasie obierz ze skórki gruszki i pokrój je na cząstki. Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego owoce i podsmaż przez krótki czas. Wlej do tego wino, sok z cytryny i ponownie duś. Kiedy sos zrobi się gęsty, dodaj miód. Nadal lekko duś sos, aż gruszki zmiękną, ale pozostaną jędrne. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Niniejszy przepis z miodem proponuje, by udka obsmażyć z obu stron, a następnie upiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podawaj z gruszkami i sosem.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.