Mój przepis na bigos staropolski ma niesamowitą moc rozgrzewania w chłodne dni. Jest on bardzo bogaty, dodaję do niego wiele rodzajów mięs. Ty również możesz wykorzystać właśnie to, co zalega ci w lodówce. Całym sekretem jego doskonałego smaku jest powolny proces produkcji. Najlepszy bigos jest po 3 dniach. Proponowany przeze mnie przepis na bigos staropolski ma również dodatkową zaletę – niezwykły aromat, połączenie nutek słodkich i wytrawnych. Skąd się one biorą? To przepis z miodem i winem, ale o tym cicho sza! To sekret!
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 2 łyżki miodu,
- 1,5 kg kapusty kiszonej,
- 1 mała główka białej kapusty,
- 3 duże cebule,
- 1 małe pęto kiełbasy jałowcowej podsuszanej,
- 15 dag wędzonego boczku,
- 1 pierś z kurczaka (u nas z kurczaka robionego na rożnie),
- 2 grube plastry grillowanej karkówki,
- 2 skrzydełka i 1 udko z rosołu,
- 2 szklanki suszonych grzybów,
- 5 suszonych śliwek,
- kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca,
- kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca,
- kilka listków laurowych,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 duży pomidor bez skórki,
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 3 ząbki czosnku,
- garść suszonych jabłek,
- majeranek,
- kminek,
- pieprz czarny świeżo mielony (grubo),
- pieprz ziołowy,
- 2 szklanki rosołu drobiowego-wołowego (w którym gotowałam wędzone kości wołowe, aby go przygotować do bigosu),
- oliwa do smażenia.
2. Przygotowanie
Przepis na bigos staropolski zacznij wykonywać poprzedniego dnia. Wtedy namocz grzyby w ciepłej wodzie. Następnego dnia grzyby odcedź, włóż do garnka (w którym będzie robiony bigos, więc musi być spory), zalej rosołem i gotuj na małym palniku pod przykrywką.
W tym samym czasie poszatkuj cieniutko białą kapustę, dodaj ją do garnka i gotuj, ewentualnie dolewaj trochę wody. W momencie kiedy kapusta zmięknie, odcedź ją. Pokrój kapustę kiszoną i włóż ją do garnka. Jeżeli jest taka potrzeba, wypłucz ją, nawet kilkukrotnie. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni z posiekaną w piórka cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystko dodaj do garnka z bigosem.
Na patelnie podsmaż także kiełbasę jałowcową i również ją przełóż do głównego naczynia. Jeżeli masz wcześniej przyrządzone mięso (na przykład zostało ci z obiadu), dodaj je w formie rozdrobnionej. Jeśli jest surowe, to musisz je najpierw obsmażyć oddzielnie na patelni.
Teraz przyszła pora na dodanie śliwek, suszonych jabłek, majeranku, ziela angielskiego, liści laurowych i jałowca. Nie zapomnij, że to przepis z miodem i jest on tajnym składnikiem! Podlej bigos winem, dopraw pieprzem i gotuj bez przykrywki na małym palniku przez 3 godziny, mieszając co jakiś czas żeby się nie przypalił. Gwarantuję ci, że aromaty będą niesamowite. Płyn ma cały czas przykrywać kapustę.
Po upływie tego czasu dodaj do garnka koncentrat pomidorowy oraz pokrojonego pomidora wraz z ziołowym pieprzem. Znów czeka cię godzina oczekiwania.
Po tym czasie garnek wynieś w chłodne miejsce. Podgrzewanie i wynoszenie trzeba powtarzać przez 3 dni. Przy ostatnim podgrzewaniu dodaj trochę kminku, będzie zbawieniem dla żołądka. Jeżeli masz ochotę, dolej jeszcze kufel piwa. I gotowe!
Mam nadzieję, że mój sprawdzony przepis na bigos podbije twoje serce. Wiem, że jest on długotrwały w przygotowaniu, jednak jego smak wynagradza wszystko.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.