Ten smaczny przepis na bułeczki owsiane pochodzi wprost z Irlandii. Rozpropagowała go Nigella Lawson. To idealna propozycja na niedzielny poranek, a ponieważ robi się je szybko, nie trzeba wcześniej przygotowywać ciasta. Jest to przepis z miodem i porterem, czemu pieczywo zawdzięcza ciemną barwę.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowania
1. Składniki (na 9 średnich bułeczek lub 12 mniejszych)
- 4 łyżki miodu (patoka),
- 400 g mąki z pełnego przemiału - orkiszowej pełnoziarnistej,
- 100 g płatków owsianych (nie błyskawicznych, górskich),
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 300 ml porteru (lub zwietrzałego piwa),
- 150 ml maślanki lub płynnego jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego.
2. Przygotowanie
Na początku nagrzej piekarnik do 220 stopni, a blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. W jednej misce wymieszaj sypkie, w drugiej płynne składniki. Przepis na bułeczki owsiane każe wlewać płynne składniki do suchych. Zamieszaj wszystko drewnianą łyżką – powstanie coś przypominającego w wyglądzie gęstą owsiankę. Bez obaw, po chwili zgęstnieje, ale pozostanie lepka.
Na uprzednio przygotowanej blaszce ułóż gotowe bułeczki. Możesz to zrobić łyżką albo rękoma, formując okrągły kształt. Pamiętaj, żeby zachować odpowiednie odstępy. Gotowe posyp płatkami owsianymi i piecz przez 15 minut. Wyjmij na kratkę do przestygnięcia.
I gotowe! Prawda, że mój przepis z miodem jest prosty? Przekonaj się, że równie pyszny!
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.