Kurczak teriyaki z miodem

Kurczak teriyaki z miodem

Przepis na kurczaka teriyaki potrafi zahipnotyzować. Ciemna glazurka, w której zanurzone jest mięso, błyszczy intensywną, ciemną barwą. Koniecznie wypróbuj to ekspresowe danie. Jest to przepis z miodem, dlatego kurczak ma delikatnie słodkawy posmak, który pasuje do niego idealnie. Do tego proponuję podać sałatkę z młodej kapusty i ryż ugotowany na sypko.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie 
3. Porady kulinarne


1. Składniki na kurczaka teriyaki: 
- łyżeczka płynnego miodu, 
- 2 duże udka kurczaka, 
- sos teriyaki (tyle aby przykryć mięso), 
- 50 ml wódki, 
- dodatkowa łyżeczka ciemnego sosu sojowego, 
- 200 g ryżu jaśminowego. 
Składniki na surówkę z młodej kapusty: 
- kilka dużych liści młodej kapusty, 
- 3 ogórki gruntowe, 
- pęczek koperku, 
- 2 małe ząbki czosnku, 
- sól,
- odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do skropienia surówki,
- pieprz,
- sproszkowane mango (lub inna substancja zakwaszająca - ocet, cytryna, limonka).
Potrzebny będzie również: 
- blender z pojemnikiem z nożem szatkującym. 

2. Przygotowanie
Przepis na kurczaka teriyaki zaczyna się od konieczności obrania udek kurczaka ze skóry i żyłek – słowem wszystkich zbędnych elementów. Po filetowaniu pokrój mięso na małe kawałki. Kurczaka zamarynuj w wódce i sosie teriyaki w takiej ilości, by mięso było nieomal przykryte. Jest to przepis z miodem, więc uwzględnij ten słodki dodatek podczas przygotowywania zalewy. Odstaw wszystko do lodówki na około 15 minut.

Przez ten czas przygotuj surówkę. Poszatkuj kilka liści kapustę (możesz użyć urządzenia), ogórka, koperek i czosnek. Całość dopraw oliwą, solą, pieprzem i sproszkowanym mango. Surówka gotowa!

Następnie ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso wyłów z zalewy przy pomocy łyżki cedzakowej i delikatnie przysmaż na patelni. Zalej resztą marynaty, doprowadź sos do wrzenia, a gdy tak się stanie zmniejsz ogień i duś 5 minut. Dopraw mięso z płynem łyżeczką sosu sojowego. Ponownie zwiększ płomień i maksymalnie odparuj wodę. Sos powinien zamienić się w gęsty syrop szczelnie okrywający mięso.

3. Porady kulinarne 
Podaj całość na ryżu z dodatkiem surówki, tak by każdy samodzielnie mógł wymieszać danie na talerzu.


Oceń przepis

Liczba odsłon 4551

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz