Przepis na bułeczki kukurydziane powstał z potrzeby chwili. Po prostu w dzień świąteczny wszystkie piekarnie były zamknięte, a zabrakło pieczywa na śniadanie. Jestem jednak pewna, że ty wykorzystasz ten przepis z miodem nie tylko w takich sytuacjach, a bułeczki wejdą do twojego śniadaniowego kanonu.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki na zaczyn:
- 320 ml letniej wody,
- 15 g świeżych drożdży,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g mąki kukurydzianej.
Składniki na ciasto:
- 2 łyżeczki miodu (patoka),
- 10 g soli,
- 25 ml oliwy,
- 250 g mąki pszennej,
- 70 g mąki kukurydzianej.
2. Przygotowanie
Przepis na bułeczki kukurydziane rozpoczyna się od wykonania zaczynu. W tym celu drożdże rozpuść w wodzie, dodaj oba rodzaje mąki i dobrze wymieszaj. Odstaw wszystko do wyrośnięcia na około pół godziny.
Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu po kolei pozostałe składniki i wyrób ze wszystkiego gładkie ciasto. Po tej czynności włóż je do miski posmarowanej oliwą i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na czas podwojenia swojej objętości przez ciasto.
Kolejnym krokiem jest już uformowanie bułeczek. Możesz to zrobić dowolnie, jednak najwygodniej jest zrobić z ciasta kulkę, lekko ją rozciągnąć i złożyć na górze, tak aby powstał charakterystyczny przedziałek.
Gotowe ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj wszystko ściereczką i kolejny raz daj bułeczkom odpocząć, muszą jeszcze trochę podrosnąć. W tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni. Kiedy już się nagrzeje wstaw blachę do piekarnika i piecz do zrumienienia – 15-20 minut.
Ten przepis jest z miodem w formie dodawanej do ciasta. Proponuję jednak, żebyś świeżutką bułeczkę kukurydzianą zjadł polewając miodem środek. To naprawdę sprawdzony przepis!
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.