Przepis na gofry drożdżowe ma jedną wielką zaletę - po upieczeniu są one super chrupiące i sztywne, co nie zawsze udaje się osiągnąć bez dodatku drożdży. Kojarzysz ten aromat świeżo upieczonych gofrów? Nie ma sobie równych. Takie śniadanie to ja rozumiem! A ponieważ to przepis z miodem, zachęcam do eksperymentów z jego rodzajami. Ja polecam truskawkowo-waniliowy. Prawdziwe lato na talerzu!
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- miód (do podania),
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- 1/3 szklanki mleka,
- łyżeczka świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- łyżeczka cukru,
- łyżka oliwy,
- jogurt (do podania).
2. Przygotowanie
Przepis na gofry drożdżowe zaczyna się od wykonania rozczynu. Do szklanki wsyp łyżkę mąki, cukier i dolej 2-3 łyżki letniego mleka (nie może być zbyt ciepłe, bo masa nie urośnie). Do wszystkiego wkrusz drożdże. Zamieszaj do połączenia się składników i odstaw na 15 minut, uprzednio przykrywając całość lnianą ściereczką.
Zajmij się wykonaniem ciasta. Roztrzep jajko z oliwą. Mąkę przesiej przez sito i wsyp do miski. Dodaj do niej także rozczyn i mleko – pomieszaj. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Po upływie tego czasu włóż ciasto do lodówki na noc.
Po wstaniu z łóżka rozgrzej gofrownicę i nalej do niej ciasto partiami. Piecz zgodnie ze wskazaniami urządzenia. Czasami warto przytrzymać je nieco dłużej, by na pewno się nie rozkleiły. Ponieważ to przepis z miodem, koniecznie polej nim gotowe gofry. Podaj również jogurt.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.