Nie każdy, z różnych powodów, je jajka. Dlatego przepis na dyniowe ciasto z rabarbarem nie zawiera tego składnika. Jak każdy najlepszy pomysł, również on powstał z potrzeby chwili. Ale w mojej kuchni pozostał na dłużej. Jeżeli nie masz akurat rabarbaru, możesz do jego zrobienia użyć dowolnych owoców. Pamiętaj jedynie, że ten przepis z miodem najlepiej komponuje się z kwaśnym smakiem.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 2 łyżki miodu cynamonowego,
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej,
- coś do posłodzenia (miód lub cukier),
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 6-8 łyżek oliwy z oliwek,
- 0,5 szklanki puree dyniowego (lub nawet 2/3),
- szklanka mleka,
- łyżeczka cynamonu,
- kilka łodyżek rabarbaru.
2. Przygotowanie
Rozpocznij od pomieszania w misce suchych składników: mąki, sody i cynamonu. Mąkę przesiej. W drugim pojemniku zmiksuj najpierw mokre produkty (oliwę, mleko, element słodzący). Dodaj potem puree z dyni i ponownie zmiksuj. Pomieszaj teraz suche składniki z mokrymi. Ciasto ma być gęste. Przełóż je do formy.
Nastaw piekarnik na 180 stopni do nagrzania. Jednocześnie pokrój sporo rabarbaru i rozłóż je na powierzchni ciasta. Jest to przepis z miodem, dlatego polej nim gdzieniegdzie powierzchnię. Posyp również cynamonem. Wstaw na 40 minut do piekarnika nastawionego na termoobieg.
Przepis na dyniowe ciasto z rabarbarem jest jednym z moich ulubionych. Łączy w sobie wiele odmiennych składników: słodycz, kwaśność i korzenność cynamonu. Wszystkie one są łatwo wyczuwalne. Co najważniejsze, ciasto ładnie rośnie i nie opada. Ten przepis z miodem to prawdziwy miód w ustach!
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.