Ciasta

Ciasto drożdżowe z dynią, awokado i miodem

Ciasto drożdżowe z dynią, awokado i miodem

Ciasto drożdżowe z dynią, awokado i miodem

Dynia nieodzownie kojarzy się z jesienią, stąd mój przepis na ciasto drożdżowe z dynią, awokado i miodem. Ciasto drożdżowe to poezja – miękkie, delikatne, po prostu rozpływa się w ustach. To przepis z miodem, który świetnie komponuje się ze słodkawym awokado.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- miód cynamonowy, 
- 2-3 łyżeczki puree z dyni, 
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej, 
- 1 jajko, 
- 1/2 dojrzałego awokado. 
Składniki na rozczyn: 
- łyżeczka drożdży (świeżych),
- łyżka mąki,
- łyżeczka cukru, 
- odrobina letniej wody. 

2. Przygotowanie 
Zacznij od rozczynu. Pomieszaj rozkruszone drożdże z cukrem, mąką i odrobiną letniej wody (musisz wyważyć temperaturę pomiędzy zimną a gorącą). Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Masa musi urosnąć, od tego zależy powodzenie całego ciasta.

Jeżeli tak się stało, roztrzep jajko mikserem, dodaj mąkę, rozczyn oraz puree z dyni. Ciasta z przepisu nie słodź cukrem, ponieważ dodajesz do niego bardzo słodki składnik - miód. Zamieszaj i odstaw pod przykryciem do lodówki na całą noc.

Rano ciasto wyjmij i usmaż z obu stron. Uzupełnieniem śniadania niech będzie awokado. Pokrój plasterki i polej je miodem. 

Pisałam na początku, że przepis jest z miodem. Nie dodałam jednak, że najlepiej komponuje się ciasto z miodem cynamonowym.


Oceń przepis

Liczba odsłon 2787

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz