Gofry nierozerwalnie kojarzą się z latem. Mi osobiście lato łączy się w umyśle z kwiatami , a co za tym idzie – z miodem. Mój przepis na gofry proponuje, by podawać je w towarzystwie aksamitnego serka ricotta. Jest to również przepis z miodem rzepakowym, dlatego śmiało można powiedzieć, że to prawdziwe lato na talerzu. Uważaj jednak na ilość! Z pewnością na gofrową ucztę powinieneś kogoś zaprosić.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 6 łyżek mąki,
- opakowanie (250g) ricotty,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/3 szklanki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki dodatkowe:
- miód rzepakowy,
- czekolada gorzka,
- konfitura z pomarańczy.
2. Przygotowanie
Przepis na gofry zaczyna się od ubicia jajek przy pomocy miksera. Dodaj ricottę, oliwę i ponownie pomieszaj. Następnie dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewaj mleko w takiej ilości, by masa konsystencją przypominała gęstą śmietanę (zwykle około 1/3 szklanki).
Ciasto wlej do nagrzanej gofrownicy. Jeżeli twoje urządzenie czasem przykleja do siebie gofry, to posmaruj grzejące blaszki odrobiną oliwy, jednakże nie ma takiej konieczności. Jest to przepis z najlepszym miodem – rzepakowym.
Dodaj jeszcze konfiturę pomarańczową. Dodatek gorzkiej czekolady będzie ukoronowaniem dzieła. Przepis na gofry wystarczy na przygotowanie 8 sztuk.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.