Śniadanie

Gofry z ricottą, miodem i konfiturą z pomarańczy

Gofry z ricottą, miodem i konfiturą z pomarańczy

Gofry z ricottą, miodem i konfiturą z pomarańczy

Gofry nierozerwalnie kojarzą się z latem. Mi osobiście lato łączy się w umyśle z kwiatami , a co za tym idzie – z miodem. Mój przepis na gofry proponuje, by podawać je w towarzystwie aksamitnego serka ricotta. Jest to również przepis z miodem rzepakowym, dlatego śmiało można powiedzieć, że to prawdziwe lato na talerzu. Uważaj jednak na ilość! Z pewnością na gofrową ucztę powinieneś kogoś zaprosić.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- 6 łyżek mąki, 
- opakowanie (250g) ricotty, 
- 2 jajka, 
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 
- 1/3 szklanki mleka, 
- łyżeczka proszku do pieczenia. 
Składniki dodatkowe: 
- miód rzepakowy, 
- czekolada gorzka,
- konfitura z pomarańczy. 

2. Przygotowanie 
Przepis na gofry zaczyna się od ubicia jajek przy pomocy miksera. Dodaj ricottę, oliwę i ponownie pomieszaj. Następnie dosyp mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewaj mleko w takiej ilości, by masa konsystencją przypominała gęstą śmietanę (zwykle około 1/3 szklanki).

Ciasto wlej do nagrzanej gofrownicy. Jeżeli twoje urządzenie czasem przykleja do siebie gofry, to posmaruj grzejące blaszki odrobiną oliwy, jednakże nie ma takiej konieczności. Jest to przepis z najlepszym miodem – rzepakowym.

Dodaj jeszcze konfiturę pomarańczową. Dodatek gorzkiej czekolady będzie ukoronowaniem dzieła. Przepis na gofry wystarczy na przygotowanie 8 sztuk.


 

 

Oceń przepis

Liczba odsłon 3277

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz