Mój przepis na piernik jest idealny dla każdego, kto zapomniał o wcześniejszym przygotowaniu ciasta. Uda się nawet, jeżeli wykonasz go na ostatnią chwilę. Przygotuj go nawet w dniu Wigilii rano. Jest to przepis z miodem, dzięki czemu ciasto jest puszyste i miękkie.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 1 szklanka miodu,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka),
- 100 g masła,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao,
- marmolada wieloowocowa.
2. Przygotowanie
Przygotowywanie zacznij od wymieszania w rondelku miodu, masła, przyprawy i cynamonu. Zagotuj do połączenia składników, a następnie ostudź. Do masy dodaj cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą. Miksuj dokładnie po dołożeniu każdego składnika. Przepis na piernik mówi o konieczności ubicia białek na sztywno, dodania ich do masy i wymieszania szpatułką z drewna. Ciasto nabierze lekkości.
Przełóż je do formy (jeżeli używasz mniejszych keksówek, podziel masę na dwie części). Piecz przez godzinę w 180 stopniach. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy i przekrój wzdłuż, smarując jednocześnie marmoladą (jeżeli masz ochotę, dodaj marcepan). Posmarowaną część piernika przykryj częścią wierzchnią, dociśnij. Jest to przepis z miodem, z którym doskonale komponuje się czekolada. Możesz polać nią wierzch ciasta.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.