Przepis na ryż cytrynowy to pomysł na lekkie, ale jednocześnie sycące danie, które może stanowić dodatek do innej potrawy. Świetnie komponuje się z drobiem, ale również z rybami. Jest to przepis z miodem, dlatego ryż zyskuje delikatną słodycz. Dodatek masła natomiast sprawia, że ma aksamitną fakturę.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 2 łyżki miodu,
- 20 dag ryżu,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki masła,
- 2 cytryny,
- 1 limonka,
- 2 ząbki czosnku,
- mała cebula,
- sól,
- pieprz.
2. Przygotowanie
Przepis na ryż cytrynowy zacznij wykonywać od drobnego posiekania cebuli i czosnku. Rozgrzej łyżkę masła i zeszklij na niej warzywa. Przepłucz ryż i wrzuć go na patelnię. Podsmaż i zalej trzema szklankami wody. Posól. Ryż gotuj do momentu wchłonięcia przez niego wody.
W tym czasie sparz cytryny, pokrój. Zostaw kilka plasterków w całość, resztę drobno posiekaj. Pozostałe masło rozgrzej. Ten przepis z miodem zaleca by zagrzać go razem z ciepłym masłem. Dodaj także cytryny. Wszystko połącz z ryżem i dokładnie wymieszaj. Dla dekoracji połóż na wierzchu plasterki cytryny.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.