Amarantus jest tym rodzajem zboża, które doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami. Dzisiejszy przepis na amarantus z miodem, migdałami i dynią jest efektem jednego z licznych eksperymentów. Wersja słodka zakłada pewną dowolność, więc jeżeli nie masz dyni, spokojnie możesz ją zastąpić wybranymi owocami. Nie zapomnij jednak, że jest to przepis z miodem i jego zdecydowanie nie może zabraknąć.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 1 łyżka miodu (patoka),
- pół szklanki amarantusa (użyłam ekologicznego),
- 1,5 szklanki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki zmielonych migdałów,
- 2 łyżki posiekanych pistacji,
- pół słoiczka dyni z zalewy.
2. Przygotowanie
Zacznij od odsączenia dyni z zalewy i pokrojenia jej w drobną kostkę. Sok z cytryny pomieszaj z produktem pszczelim, jest to bowiem przepis z miodem. Amarantus wsyp do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj przez kolejnych 12–15 minut. Odsącz go dokładnie na sitku o bardzo małych oczkach.
Gotowe zboże pomieszaj z migdałami, dynią, pistacjami i syropem miodowo – cytrynowym. Przepis na amarantus każe, byś przed podaniem posypał danie zmielonymi migdałami.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.