Ciasto kataifi jest koronnym produktem kuchni greckiej. Wykorzystywane jest jednak również w wielu daniach kuchni arabskiej. Jego smak jest neutralny, dlatego doskonale komponuje się z różnymi smakami. Wizualnie ma formę włosów, składa się bowiem z bardzo cienkich nitek. Już jakiś czas temu postanowiłam przetestować przepis na gniazdka a’la szarlotka z miodem. Impulsem do tego było moje pierwsze spotkanie z ciastem kataifi podczas wakacji w Egipcie. Dowiedziałam się wówczas, że bywa ono określane mianem „włosów babci”. Od tego czasu wykorzystywałam kataifi na różne sposoby, najczęściej jako przepis z miodem. Dzięki temu mam na niego różne pomysły, ale moim ulubionym nadal pozostaje przepis na gniazdka a’la szarlotka.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki (na 6 sztuk):
- 3 łyżki miodu,
- 200 g mrożonego kataifi,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 70 g orzechów włoskich,
- 70 g cukru trzcinowego,
- 1/4 szklanki wody,
- sok z 0,5 limonki,
- szczypta cynamonu.
2. Przygotowanie
Zacznij od rozmrożenia gotowego ciasta. Następnie przygotuj słodki syrop: zagotuj wodę, dodaj cukier, cynamon i sok z limonki. Zagotuj przez 3 do 4 minut i odstaw.
Okrągłe foremki posmaruj masłem i wyłóż do nich porcje ciasta kataifi, formując przy tym gniazdka. Gotowe polej rozpuszczonym masłem. Orzechy posiekaj i posyp po wierzchu ciasta.
Wstaw do uprzednio rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 5-7 minut (miarą będzie zrumienienie ciasta). Wyjmij z piekarnika i polej każdą foremkę 2 łyżkami syropu.
Ponieważ jest to przepis z miodem, polej nim wierzch ciasta. Gotowe gniazdka odstaw na przynajmniej kilka godzin.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.