Gorąco zachęcamy do przygotowania mydełka z ziarenkami zmielonej kawy na bazie mleka koziego. Dodatek wosku pszczelego konserwuje produkt w naturalny sposób.
Mydło ma właściwości peelingujące i antycellulitowe (działanie kofeiny)
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
2. Wykonanie
1. Niezbędne składniki:
- 20g wosku pszczelego,
- 2 łyżki stołowe zmielonych ziaren kawy,
- 191g mleka koziego (w tym 174g w postaci zamrożonej i 17g zimnego mleka z lodówki),
- 300g oliwy z oliwek Pomace,
- 125g oleju kokosowego,
- 125g oleju palmowego rafinowanego,
- 75g NaOH (wodorotlenek sodu),
2. Wykonanie:
Jak zwykle robiąc samodzielnie mydło należy założyć ochronny strój, tj. dres, bluzka z długim rękawem, rękawice gumowe oraz okulary ochronne.
Odmierzone dokładnie ilości olejów wlać do garnka, po czym nastawić na mały ogień do rozpuszczenia. Następnie zdjąć garnek z ognia, odstawić do ostygnięcia. W efekcie mamy uzyskać temperaturę 40 stopni.
Jedną komorę zlewu wypełnić zimną wodą oraz wrzucić kilka kostek lodu. Mleko oraz inne produkty mleczne używane do produkcji mydła, w kontakcie z NaOH po prostu się ścinają (ponieważ ług nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury). Dlatego należy zadbać aby temperatura nie przekroczyła 35 stopni.
Do komory pełnej wody wstawić pusty, litrowy słoik i wlać do niego 17 gramów mleka koziego z lodówki oraz wrzucić kilka kostek zamrożonego mleka. Następnie rozpocząć dodawanie odmierzonej ilości NaOH, stopniowo wrzucając resztę zamrożonego mleka. Mieszać. Po chwili dostrzegamy, że zasada zaczyna się nagrzewać. Kedy wszystko się rozpuści, będzie można dodać do olejów ług z mlekiem. Obie fazy muszą mieć taką samą temperaturę.
Do garnka z olejami o temperaturze około 35 stopni wlać ług z mlekiem (pamiętając, że wymagana temperatura to około 35 stopni) i mieszać łyżką (np. drewnianą). Następnie użyć blendera gdyż samo mieszanie łyżką nie połączy nam dwóch faz odpowiednio szybko. Mieszać, aż powstanie masa o konsystencji budyniu.
Większą część masy przelać do formy (np. po lodach), a do pozostałej części wsypać zmielone ziarna kawy i dalej mieszać. Następnie wlać "masę kawową" na wierzch "masy czystej".
Formę z masą mydlaną zawinąć w folię spożywczą, później owinąć to jeszcze w ręcznik lub koc i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 24-48 godz. Po tym czasie możemy wyjąć mydło, pokroić i odłożyć na 3-8 tyg. w chłodne miejsce do leżakowania. Po tym czasie mydełko nadaje się do przyjemnego użytkowania.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.