Miód jest naturalnym lekarstwem, które może być stosowane praktycznie niezależnie od wieku. Jego spożywanie zalecane jest dzieciom, dorosłym i seniorom.
SPIS TREŚCI:
1. Miód - przeciwwskazania i zalecenia
2. Pyszności z miodem
1. Miód - przeciwwskazania i zalecenia
Ograniczenia w spożywaniu miodu dotyczą w zasadzie tylko dzieci do pierwszego albo drugiego roku życia. Przeszkodą jest tutaj możliwość zarażenia dziecka chorobą – botulizmem, a także możliwa silna reakcja alergiczna. Poza tym ograniczeniem miód może służyć wszystkim zarówno z powodu swoich właściwości leczniczych, jak i smakowych.
Miód w medycynie zastosować można w przypadku braku apetytu u dzieci i anemii. Dorosłym pomoże on zregenerować organizm po intensywnym wysiłku fizycznym i psychicznym. Wzmocni on także osłabioną odporność osób starszych. Właściwości miodu na tym się nie kończą, zależnie od wybranej odmiany przyniesie on określoną korzyść zdrowotną. Ciekawostką jest fakt, że przez długi czas miód podawano osobom narażonym na działanie substancji toksycznych, na przykład górnikom.
2. Pyszności z miodem
Miód jest również cenionym dodatkiem kulinarnym. Spożywać go można na przykład w formie płynnej na kanapce, dosładzać nim herbatę i inne napoje. Doskonale komponuje się z wieloma potrawami, na przykład jako dodatek do wytrawnych dań mięsnych. Oczywiście nie można zapomnieć również o słodkich deserach, które wiele zyskują dzięki podniesieniu smaku przez miód. Ostrożnie powinny do niego podchodzić jedynie osoby cierpiące z powodu alergii.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.