Ciasta

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

Samodzielne przygotowanie nugatu jest marzeniem wielu adeptów sztuki kulinarnej. Okres świąteczny szczególnie sprzyja eksperymentom w tym zakresie. Z pewnością nie jest to najprostsze, ale mam nadzieję, że mój przepis na nugat rozwieje wiele wątpliwości w tym zakresie. Nie jest to słodkość, którą powinien przygotowywać ten, kto nie lubi spędzać w kuchni długiego czasu. Nie wykorzystuj również pomysłu na ten przepis z miodem, jeżeli brak ci cierpliwości. Zdarzyć się może, że podczas przyrządzania kremu ucierpi kuchnia – musisz nastawić się na sprzątanie. Przygotowanie tego przepisu na nugat z orzechami i żurawiną wymaga posiadania termometru, metoda na oko na nic ci się zda. Najważniejsza jest jednak duma po przyrządzeniu takiego smakołyku.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie 
3. Porady kulinarne


1. Składniki 
- 0,5 szklanki miodu, 
- 1 szklanka cukru, 
- 3 łyżki golden syrupu, 
- szczypta soli, 
- 0,5 szklanki wody, 
- 2 duże białka, 
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny, 
- 0,5 szklanki orzechów włoskich, 
- 1 szklanka migdałów, 
- papier ryżowy do wyłożenia formy. 

2. Przygotowanie 
Zacznij od przesypania migdałów na blachę i uprażenia ich w piekarniku. Po wyjęciu pomieszaj je z resztą bakalii. Kwadratową formę o boku ok. 20 cm wyłóż papierem ryżowym przyciętym do jej wymiarów. Do niewielkiego rondelka wsyp cukier, dodaj miód, golden syrup, sól i wodę. Całość pomieszaj i gotuj aż do rozpuszczenia się składników. Następnie w naczyniu umieść termometr i gotuj do chwili, aż mieszanina uzyska temperaturę 155 stopni (w tym czasie pamiętaj, żeby nie mieszać).

UWAGA: Rondelek nie może mieć zbyt dużej powierzchni, ponieważ długo będziesz czekał na jego odpowiednie rozgrzanie , ale także nie może być za mały, gdyż podczas podwyższenia temperatury masa lubi uciekać górą.

Białka ubij na sztywną pianę. Gdy syrop osiągnie odpowiednią temperaturę, zacznij wlewać go cienkim, stałym strumieniem na ubite białka, cały czas mieszając. Masę miksuj na najwyższych lub prawie najwyższych obrotach przez 10-15 minut (musi ona zdecydowanie zgęstnieć).

UWAGA: Po 2-4 minutach miksowania poczujesz, że masa jest gęsta. Jednak to nadal za mały stopień. Miksuj patrząc na zegarek przez 10 minut. Jeżeli końcówki miksera nadal są w stanie się kręcić, miksuj jeszcze 5 minut.

Do gęstej już masy dodaj bakalie i zamieszaj łyżką. Gotowy nugat przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Wygładź starannie jego powierzchnię dłonią posmarowaną olejem. Wstaw na noc w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Po tym czasie możesz go pokroić bardzo ostrym nożem (w razie problemów posmaruj ostrze olejem).

3. Porady kulinarne 
Nasunęły mi się następujące uwagi:
- Podczas przygotowywania syropu osiągnął on temperaturę 110 stopni i przez pół godziny jej nie zwiększał. W pewnym momencie temperatura ruszyła z kopyta. Starannie wyczuj ten moment, żebyś nie spalił syropu, nugat wówczas wyjdzie gorzki;
- Ważna jest temperatura syropu. Zbyt chłodny spowoduje, że twój nugat będzie rzadki, za ciepły natomiast utwardzi go;
- W momencie, kiedy przepis mówi, żeby nie mieszać, nie rób tego, to bardzo ważne;
- Jeżeli syrop pryśnie ci na jakiś element kuchni i zastygnie, polej go odrobiną gorącej wody i chwilę odczekaj.

Mam nadzieję, że nie przestraszyłam cię moją recepturą na nugat i sam wykorzystasz ten przepis z miodem.

Oceń przepis

Liczba odsłon 3084

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz