Pozytywny wpływ miodu na ludzki organizm jest znany już od czasów starożytnych. Z wytworów pochodzących od pszczół korzystali w równej mierze Rzymianie, Grecy i Egipcjanie. Współcześnie jednak wiadomo, że nie każdy może cieszyć się z ich wspaniałych właściwości.
SPIS TREŚCI:
1. Alergizujące produkty pszczele
2. Produkty pszczele - objawy alergii
3. Miód dla alergików - czy taki istnieje?
1. Alergizujące produkty pszczele
Zdawać by się mogło, że wiek XXI jest wiekiem alergii. Z ich powodu cierpi coraz więcej osób. Często dopiero teraz się je właściwie diagnozuje. Coraz częstsze są także uczulenia na jad pszczół, nieraz mogące doprowadzić nawet do zgonu. Istnieje jednak wiele przypadków, w których spożywanie miodu wielokwiatowego przed sezonem pylenia roślin, może skutecznie zabezpieczyć przed negatywnymi ich skutkami. Zawsze należy pamiętać, że te same produkty pszczele dla jednych są doskonałym lekarstwem, natomiast dla innych ich spożywanie okazać się może bardzo groźne w skutkach.
2. Produkty pszczele - objawy alergii
Alergia bardzo często objawia się dopiero po zjedzeniu jakiś uczulających produktów. Alergenne właściwości miodu można rozpoznać po swędzeniu ciała, towarzyszącej temu pokrzywce, a także biegunce. Inne objawy uczulenia na miód to: duszności, przyśpieszenie akcji serca, chwilowa utrata przytomności, aż do wstrząsu anafilaktycznego. Są to bardzo groźne symptomy, realnie grożące utratą życia.
3. Miód dla alergików - czy taki istnieje?
Właściwości alergizujące w miodzie mają związki białkowe. Są to między innymi pyłki kwiatów, traw i drzew, białko pochodzące z organizmu pszczoły oraz fragmenty ich ciała, a także zarodniki grzybów pleśniowych. Uczulenie na miód jest najczęściej dziedziczne. Miód małym dzieciom należy podawać ze wzmożoną ostrożnością, zwłaszcza jeżeli mają skłonności do mnogości alergii.
Lekarze alarmują, żeby bezwzględnie powstrzymać się przed podawaniem go niemowlakom. Należy się z tym wstrzymać do pierwszego, a nawet drugiego roku życia. Zagrożeniem może być zatrucie jadem kiełbasianym, wywołującym chorobę zwaną botulizmem dziecięcym. Maleńki organizm nie jest w stanie jej zwalczać, co może doprowadzić nawet do śmierci dziecka.
Miód w medycynie wykorzystywany jest bardzo szeroko. Warto jednak być szczególnie przeczulonym na objawy alergii przy jego spożywaniu. Wszelkie dziwne, niewytłumaczalne symptomy temu towarzyszące, powinny być skonsultowane z lekarzem. Postawi on właściwą diagnozę i stwierdzi, że jest to faktycznie alergia na produkty pszczele.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.