Uczulenie na miód

Źródło zdjęcia: FreeImages.com / Csuka András

Uczulenie na miód

Miód ma bardzo wiele wspaniałych właściwości zdrowotnych, ale może okazać się także groźną pułapką. Dlatego trzeba się z nim obchodzić ostrożnie.


SPIS TREŚCI:
1. Miód - alergeny
2. Miód - uczulenie


1. Miód - alergeny 
Współcześnie obserwuje się wzmożoną nadwrażliwość na ukąszenia pszczół oraz pyłki kwiatów. Te dwa alergeny skupiają się w miodzie. Ten produkt pszczeli objawia swoją alergiczną moc dopiero po jego spożyciu, dlatego wiele osób przez dłuższy czas może być nieświadomych reakcji własnego organizmu. Negatywne działanie alergiczne objawiają białkowe alergeny będące składnikiem miodu. Wśród nich podkreślić można pyłki kwiatów, drzew oraz traw, białka pszczele wraz ze składnikami ich ciał, a także zarodniki grzybów pleśniowych.

2. Miód - uczulenie 
Uczulenie na miód jest nadwrażliwością dziedziczną, dlatego uważać trzeba przy podawaniu go dzieciom, szczególnie ostrożnie rozszerzając dietę małym alergikom. Lekarze zakazują spożywania go przez dzieci poniżej drugiego roku życia. Wynika to z obawy przed zatruciem jadem kiełbasianym, który bywa dramatyczny w skutkach z powodu możliwości wystąpienia botulizmu dziecięcego.

W celu ochrony zdrowia osób dorosłych i dzieci należy uważnie obserwować własny organizm i jego reakcje na jedzenie różnorodnych produktów spożywczych. Żaden alarmujący symptom nie powinien zostać zlekceważony, ponieważ może nieść za sobą niekorzystne skutki zdrowotne.

Oceń przepis

Liczba odsłon 3515

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz