Źródło zdjęcia: FreeImages.com / Csuka András
Miód ma bardzo wiele wspaniałych właściwości zdrowotnych, ale może okazać się także groźną pułapką. Dlatego trzeba się z nim obchodzić ostrożnie.
SPIS TREŚCI:
1. Miód - alergeny
2. Miód - uczulenie
1. Miód - alergeny
Współcześnie obserwuje się wzmożoną nadwrażliwość na ukąszenia pszczół oraz pyłki kwiatów. Te dwa alergeny skupiają się w miodzie. Ten produkt pszczeli objawia swoją alergiczną moc dopiero po jego spożyciu, dlatego wiele osób przez dłuższy czas może być nieświadomych reakcji własnego organizmu. Negatywne działanie alergiczne objawiają białkowe alergeny będące składnikiem miodu. Wśród nich podkreślić można pyłki kwiatów, drzew oraz traw, białka pszczele wraz ze składnikami ich ciał, a także zarodniki grzybów pleśniowych.
2. Miód - uczulenie
Uczulenie na miód jest nadwrażliwością dziedziczną, dlatego uważać trzeba przy podawaniu go dzieciom, szczególnie ostrożnie rozszerzając dietę małym alergikom. Lekarze zakazują spożywania go przez dzieci poniżej drugiego roku życia. Wynika to z obawy przed zatruciem jadem kiełbasianym, który bywa dramatyczny w skutkach z powodu możliwości wystąpienia botulizmu dziecięcego.
W celu ochrony zdrowia osób dorosłych i dzieci należy uważnie obserwować własny organizm i jego reakcje na jedzenie różnorodnych produktów spożywczych. Żaden alarmujący symptom nie powinien zostać zlekceważony, ponieważ może nieść za sobą niekorzystne skutki zdrowotne.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.