Miód dla alergików

Miód dla alergików

Każda osoba walcząca z alergią wie, jak wiele wyrzeczeń kosztuje walka z chorobą. Nierzadko trzeba wówczas zrezygnować z korzystania z produktów mogących zaostrzyć jej objawy. Dotyczy to także spożywania niektórych pokarmów.

 

SPIS TREŚCI:
1. Alergia na miód
2. Leczenie alergii miodem
3. Alergia na miód - objawy

 

1. Alergia na miód 
Powszechna opinia brzmi, że alergicy powinni zrezygnować z miodu naturalnego. Nie jest to do końca prawda. Czy miód szkodzi czy nie, jest przy każdej alergii kwestią bardzo indywidualną. Nierzadko bywa tak, że miód wielokwiatowy działa wręcz jako naturalne remedium, czy też szczepionka jej zapobiegająca. Ten rodzaj miodu należy spożywać regularnie przez okres kilku miesięcy przed wystąpieniem sezonowych objawów. Miód spełnia ważne funkcje, o ile jest stałym składnikiem diety.

2. Leczenie alergii miodem 
Żeby stosować miód jako naturalny odczulacz, należy przede wszystkim korzystać z miodu wielokwiatowego, który ma najbardziej różnorodny skład. Jednak by leczenie przyniosło spodziewany efekt, należy użyć miodu pochodzącego z najbliższej okolicy zamieszkania alergika. Najbardziej efektywna jest odległość do 10 kilometrów. Oczywiście im bliżej, tym lepiej.

3. Alergia na miód - objawy 
Każdorazowo przed zastosowaniem takiej kuracji należy pamiętać, że miód to produkt, który także może mieć niekorzystne działanie. Zdrowotne właściwości miodu mogą nie przysporzyć korzyści osobom uczulonym na pszczoły i wszystko co z nimi związane. Wówczas należy zastosować daleko posuniętą ostrożność. Należy polegać na opinii lekarskiej, która jednakże nigdy nie zagwarantuje stuprocentowej pewności. Wszelkie eksperymenty z miodem w diecie alergika powinny być przeprowadzane pod ścisłą kontrolą lekarza. Jeżeli ryzyko jest zbyt duże, lepiej z niego całkowicie zrezygnować, by nie leczyć negatywnych skutków działań.

Jeżeli alergik ma ochotę wprowadzić miód do swojej diety, powinien robić to metodą małych kroków i uważnie obserwować ewentualne niepożądane skutki. Takimi mogą być świąd, biegunka i ból brzucha. Świadczą o tym, że miód jednak nie powinien być składnikiem pożywienia. Samodzielne eksperymenty mogą mieć daleko posunięte niekorzystne skutki, dlatego zawsze trzeba je przeprowadzać w porozumieniu z alergologiem. Nie warto ryzykować własnym zdrowiem!

Oceń przepis

Liczba odsłon 3535

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz