Miód - właściwości lecznicze

Miód - właściwości lecznicze

Miód, poza walorami smakowymi, ma także wiele właściwości zdrowotnych. Warto się z nimi zapoznać, by móc świadomie delektować się tym dobrodziejstwem natury.


SPIS TREŚCI:
1. Leczenie miodem - historia miodu
2. Zastosowanie miodu w medycynie
3. Jedzenie miodu to nie tylko zdrowsza krew
4. Odtruwanie miodem


1. Leczenie miodem - historia miodu 
O tym, że miód jest niezwykle zdrowy, wiedziano już przed wiekami. Już 4000 lat temu w pewnym dokumencie wskazywano na właściwości lecznicze miodu, powołując się na jego działanie moczopędne, wzmacniające, przeczyszczające, przywracające siły witalne, przy chorobach żołądka i zapaleniach oczu.

Miał pomagać przy gojeniu się ran, zwłaszcza w przypadku oparzenia, a także używano go do wyrobu maści. Te właściwości miodu znali również Żydzi, co znamy dzięki przekazom Talmudu. Medykamenty na jego bazie znali starożytni Rzymianie, Grecy, Asyryjczycy, Egipcjanie, a także wiele innych nacji.

2. Zastosowanie miodu w medycynie 
Również współcześnie docenia się zdrowotną siłę pochodzącą z miodu. Na Węgrzech mówi się, by w dobrym zdrowiu dożyć późnego wieku, należ pić mleko i jeść miód. Badania naukowe udowodniły, że zawarte w nim składniki pomagają zwiększyć wydzielanie gruczołów ślinowych, a co za tym idzie, dostarczają więcej enzymów niezbędnych do efektywnego trawienia potraw.

Cały układ trawienny może wiele zyskać na diecie bilansowanej w oparciu o miód. Przyśpiesza on na przykład gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy. Eliminuje również nieżyt jelit.

Wpływa korzystnie na stan dróg oddechowych, lecząc przeziębienia, stany zapalne gardła, choroby skóry. Zapobiega chorobom tropikalnym, czerwonce, ospie, cholerze, tyfusowi. Miód w medycynie przyśpiesza leczenie ran i owrzodzeń, rozpuszcza kamienie nerkowe i żółciowe.

Poprawia stan skóry eliminując piegi i przebarwienia. Poprawia stan stawów, przynosząc ulgę przy ich bólach. Wspomaga wzrok, przeczyszcza przewód pokarmowy.

Co ważne, jest to także naturalna podbudowa dla serca, która poprawia jego wydolność, dzięki czemu jest silniejsze i bije o wiele mocniej. Także cały układ krwionośny będzie wdzięczny za spożywanie miodu, ponieważ zapobiega on chorobie wieńcowej.

3. Jedzenie miodu to nie tylko zdrowsza krew 
Znane są właściwości miodu w stosunku do poprawy wyników morfologicznych krwi. Szczególnie korzystnie działa na czerwone krwinki. Polecany jest jako składnik diety dzieci, ponieważ usuwa niedokrwistość mającą negatywny wpływ na rozwijający się organizm.

Jego właściwości powinny docenić kobiety, pomaga bowiem w przypadku ich dolegliwości. Poprawia również pracę wątroby, dzięki zawartości choliny – składnika usuwającego tłuszcze wątroby i wspomagającego pęcherzyk żółciowy.

Miód pomaga przy schorzeniach nerek i moczowodów. Ostrą żółtaczkę leczono w Rosji przez podawanie zastrzyków z insuliny i miodu w formie doustnej, co dawało lepsze rezultaty niż insulina i glukoza.

Jeżeli ktoś, z różnych powodów, jest osłabiony dużą utratą krwi, również powinien sięgnąć po ten specyfik. Nałożony na otwarte rany przyśpiesza gojenie i łagodzi objawy bólowe. Rana powstała na skutek oparzenia, powinna być natychmiast obłożna miodem, co zapobiega powstawaniu pęcherzyków. Kwasy występujące w miodzie przy kontakcie ze skórą aktywizują do działania białe ciałka krwi, co pomaga w leczeniu jej stanów zapalnych.

Preparaty z miodem podawane bezpośrednio dożylnie o nazwie "Malven", dostępne są w Niemczech i we Włoszech. Mają one zastosowanie w przypadku wszystkich rodzajów astmy, tak sercowej, jak bronchogennej. Środek ten pomaga również kobietom w ciąży cierpiącym na nudności. Ten sam lek ma stwierdzone pozytywne właściwości przy okazji zatruć grzybami i ukąszeń przez żmiję, przy swędzeniu wynikającym z żółtaczki, chorobach nowotworowych, uszkodzeniach na skutek stosowania promieni rentgenowskich oraz operacjach dróg trawiennych.

Ważnym składnikiem miodu jest niskostężony kwas mrówkowy, który neutralizuje kwas moczowy. Amerykańscy diabetolodzy nie przestrzegają swoich pacjentów przed miodem, podczas gdy w Europie wciąż zaleca się rezygnację z niego przez diabetyków. Za oceanem wręcz chwali się stosowanie miodu spadziowego. Doświadczenie przeprowadzone przez Iojrisza w Rosji dowodzi, że dodanie pszczelego miodu już po paru godzinach spowodowało wyginięcie streptokoków, stafilokoków, pałeczek tyfusu brzusznego, pałeczek jelitowych, bakterii paratyfusu, bakterii Bresllau, Gertnera, dezynterii, Iziga i Schmidta.

4. Odtruwanie miodem 
Siły witalne człowieka mogą pochodzić między innymi z zastosowania w swojej diecie miodu. Ten środek odtruwa organizm w przypadku spożywania nadmiernej ilości kofeiny, alkoholu czy nieuzasadnionej lekomanii.

Spożycie tylko jednej łyżki miodu powoduje obniżenie poziomu zawartości alkoholu we krwi o co najmniej 18%. To imponujące osiągniecie. Jednak aby ten dietetyczny środek mógł przynieść spodziewane rezultaty, musi on być dobrej jakości oraz być dojrzały.

Oceń przepis

Liczba odsłon 3322

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz