Miód w medycynie stosuje się coraz częściej. Jest to niewątpliwy powrót do korzeni, kiedy to miód był używany bardzo szeroko. O to spis tylko niewielkiej części jego zastosowań w medycynie.
Już w starożytności miód był używany do sporządzania maści. Ma on ku temu odpowiednią konsystencję. Starożytni mieszkańcy Hellady uważali, że spożyciu miodu zawdzięczają zdrowie i długowieczność.
Właściwości miodu pomagają diabetykom w zmaganiach z cukrzycą. Właściwości miodu polegają na zawartości cukrów redukujących: fruktozy i glukozy, w mniejszym stopniu sacharozy. Produkt pszczeli działa hamująco na rozwój próchnicy.
Miód przyśpiesza gojenie ran, jest naturalnym lekiem przeciwbólowy i przeciwzapalnym. Okłady z zawartością miodu idealnie sprawdzą się w przypadku ran trudno gojących, powstałych na skutek oparzenia, czy ropiejących. Zmniejsza ryzyko pęcherzy i nieestetycznych blizn.
Przede wszystkim jedzenie miodu poprawia odporność organizmu. Zaleca się jego stosowanie w przypadku częstego korzystania z używek, takich jak kawa, herbata, alkohol czy papierosy. Przyśpiesza również samoczynne oczyszczanie się organizmu. Zmniejsza dokuczliwość biegunek i zaparć, pobudzając układ trawienny do pracy.
Miód może łagodzić negatywny wpływ stresu na organizm. Poprawia także ogólne samopoczucie, dlatego ma zastosowanie w leczeniu chorób natury psychicznej, takich jak nerwica, bezsenność, apatia czy wyczerpanie nerwowe. Oczywiście, miód ma o wiele, wiele więcej pozytywnych właściwości.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.