Alkohol

Jałowcówka - nalewka z miodem i jagodami jałowca

Jałowcówka - nalewka z miodem i jagodami jałowca

Źródło zdjęcia: FreeImages.com / Tomasz Mazurkiewicz

Jałowcówka - nalewka z miodem i jagodami jałowca

Jałowiec wykorzystuje się w polskiej kuchni jako dodatek do dań mięsnych, szczególnie dziczyzny albo bigosu. Poniżej przedstawiamy przepis na nalewkę jałowcową. Jej ciężki smak dobrze będzie komponował się z daniami obiadowymi. Trudno zapomnieć także o leczniczych właściwościach tej przyprawy. Pomaga w przypadku artretyzmu, nadczynności tarczycy czy cukrzycy. A ponieważ jest to przepis z miodem, dodatek ten subtelnie zrównoważy korzenność jałowca.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- 2 łyżki miodu, 
- pół szklanki suszonych jagód jałowca, 
- 500 ml wódki. 

2. Przygotowanie 
Przepis na nalewkę jałowcową zacznij robić od rozgniecenia jagód tej rośliny. Zalej je w słoju alkoholem i odstaw na 1,5 miesiąca do piwnicy. Pamiętaj, by całością czasami wstrząsnąć.

Po tym czasie do mieszaniny dolej miód i odstaw jeszcze na dwa tygodnie. Wówczas płyn powinien się wyklarować. Przefiltruj nalewkę, przelej do butelek i odstaw na czas minimum trzech miesięcy do piwnicy. Ten przepis z miodem wykorzystaj do zrobienia nalewki pitej dla zdrowia i dla smaku. Polecamy!


Oceń przepis

Liczba odsłon 7496

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz