Zastosowanie cytryny jest bardzo szerokie. Od najdawniejszych czasów doceniano ich właściwości zdrowotne. Sok z cytryny działa bakteriobójczo, zabija wirusy, wspomaga pracę wątroby i trzustki. Wzmaga apetyt, więc dobrze stosować cytrynę w okresach osłabienia. Poniższy przepis na nalewkę na cytrynach wykorzystuje pozytywne cechy tego owocu. Dzięki temu, że to przepis z miodem, cytryna zyskuje wspaniałego towarzysza. To przecież bardzo zgrany duet.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 250 ml miodu,
- 4 cytryny,
- 1 l wódki.
2. Przygotowanie
Przygotowanie zacznij od dokładnego umycia i obrania ze skóry trzech cytryn. Pokrój je w drobne paski. Przepis na nalewkę zaleca zalanie owoców alkoholem i odstawienie naczynia w nasłonecznione miejsce na trzy dni.
Po tym czasie płyn odcedź i dosłodź miodem (to przepis z miodem, jest on ważnym składnikiem). Dodaj także sok z jednej cytryny. Po upływie miesiąca nalewkę przefiltruj i przelej do butelek.
Można ją, jako jedną z nielicznych, pić wprost po przyrządzeniu, bez okresu odstania. Dlatego koniecznie wykorzystaj powyższy przepis na nalewkę cytrynową z miodem.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.