Nalewka cytrynowa z miodem

Nalewka cytrynowa z miodem

Zastosowanie cytryny jest bardzo szerokie. Od najdawniejszych czasów doceniano ich właściwości zdrowotne. Sok z cytryny działa bakteriobójczo, zabija wirusy, wspomaga pracę wątroby i trzustki. Wzmaga apetyt, więc dobrze stosować cytrynę w okresach osłabienia. Poniższy przepis na nalewkę na cytrynach wykorzystuje pozytywne cechy tego owocu. Dzięki temu, że to przepis z miodem, cytryna zyskuje wspaniałego towarzysza. To przecież bardzo zgrany duet.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- 250 ml miodu, 
- 4 cytryny, 
- 1 l wódki. 

2. Przygotowanie 
Przygotowanie zacznij od dokładnego umycia i obrania ze skóry trzech cytryn. Pokrój je w drobne paski. Przepis na nalewkę zaleca zalanie owoców alkoholem i odstawienie naczynia w nasłonecznione miejsce na trzy dni.

Po tym czasie płyn odcedź i dosłodź miodem (to przepis z miodem, jest on ważnym składnikiem). Dodaj także sok z jednej cytryny. Po upływie miesiąca nalewkę przefiltruj i przelej do butelek.

Można ją, jako jedną z nielicznych, pić wprost po przyrządzeniu, bez okresu odstania. Dlatego koniecznie wykorzystaj powyższy przepis na nalewkę cytrynową z miodem.

Oceń przepis

Liczba odsłon 4430

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz