Przepis na Miodulę - nalewkę na miodzie, jest banalnie prosty. Warto mieć jej zapas w spiżarni, ponieważ doskonale rozgrzewa i poprawia nastrój. Można wlać ją do ozdobnych butelek, dzięki czemu stać się może doskonałym prezentem dla kogoś.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
3. Porady
1. Składniki
- 250 g miodu lipowego lub akacjowego (patoka),
- 250 ml spirytusu 95%,
- 250 ml czystej wódki 40%,
- jedną dojrzałą cytrynę,
- 250 ml niegazowanej wody mineralnej.
2. Przygotowanie
Zacznij od dokładnego umycia i sparzenia wrzątkiem cytryny. Obierz ją. Oddziel białą część skórki czyli albedo, aby uniknąć goryczy. Jeżeli twój miód jest w formie stałej, podgrzej go w kąpieli wodnej, czyli włóż słoik do garnka z wodą i nieco podgrzej.
Cytrynę pozbaw pestek i drobno posiekaj. Włóż ją do czystego słoja lub gąsiorka. To przepis z miodem, więc nie zapomnij go wlać. Dodaj także wódkę i spirytus. Wstrząśnij naczyniem, żeby składniki się pomieszały i odstaw w ciepłe miejsce na 8 do 10 tygodni.
Po tym czasie przefiltruj nalewkę w dowolny sposób, możesz użyć papierowych filtrów do kawy. Jeżeli nalewka wyda ci się za mocna, dodaj trochę wody mineralnej niegazowanej.
Ten przepis z miodem to doskonały pomysł na rozgrzanie się w czasie jesiennych lub zimowych chłodów.
3. Porady
Dla podkreślenia smaku, przepis na nalewkę na miodzie dopuszcza dodanie kilku goździków i niewielkiej ilości gałki muszkatałowej. Poeksperymentuj także z przyprawą piernikową.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.