Alkohol

Miód Bernardyński - miód pitny sycony

Miód Bernardyński - miód pitny sycony

Miód Bernardyński - miód pitny sycony

Przepis na miód Bernardyński jest starą recepturą, stworzoną ponoć w zakonie Bernardynów. Słynęli oni z zamiłowania do naturalnych ziół i smaków korzennych. Dlatego ten przepis z miodem zawiera właśnie takie składniki.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- 3,3 l miodu, 
- 6,7 l wody, 
- 5 g chmielu, 
- 10 g płatków róż dzikich, 
- 2 g kłącza kosaćca. 

2. Przygotowanie 
Przepis na miód Bernardyński mówi, że do brzeczki miodowej (to znaczy miodu rozrobionego z wodą) należy dodać naturalne zioła: chmiel, suszone lub świeże płatki kwiatowe róży i kłącze kosaćca. Tak przygotowany przepis z miodem przechowuj przez rok.

Po tym czasie leżakowania napój nada się już do picia, ale z czasem, po kilku latach, nabierając starości, staje się dębniakiem, miodem o zdecydowanym smaku. Sam proces wytwarzania miodu nie odbiega od wszystkich pozostałych. Istotne jest tylko, żebyś pamiętał o proporcjach.

Oceń przepis

Liczba odsłon 6270

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz