Przepis na miód Bernardyński jest starą recepturą, stworzoną ponoć w zakonie Bernardynów. Słynęli oni z zamiłowania do naturalnych ziół i smaków korzennych. Dlatego ten przepis z miodem zawiera właśnie takie składniki.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 3,3 l miodu,
- 6,7 l wody,
- 5 g chmielu,
- 10 g płatków róż dzikich,
- 2 g kłącza kosaćca.
2. Przygotowanie
Przepis na miód Bernardyński mówi, że do brzeczki miodowej (to znaczy miodu rozrobionego z wodą) należy dodać naturalne zioła: chmiel, suszone lub świeże płatki kwiatowe róży i kłącze kosaćca. Tak przygotowany przepis z miodem przechowuj przez rok.
Po tym czasie leżakowania napój nada się już do picia, ale z czasem, po kilku latach, nabierając starości, staje się dębniakiem, miodem o zdecydowanym smaku. Sam proces wytwarzania miodu nie odbiega od wszystkich pozostałych. Istotne jest tylko, żebyś pamiętał o proporcjach.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.