Źródło zdjęcia: FreeImages.com / Nathalie Dulex
Przepis na frużelinę czereśniową z miodem jest genialny w swojej prostocie. Wykorzystuje same naturalne składniki. Jeżeli jesteś tym szczęściarzem i posiadasz własne owoce, tym bardziej jest to przepis dla ciebie. To wspaniały dodatek do gofrów, lodów i innych deserów. Dzięki temu, że jest to przepis z miodem, świetnie komponuje się z wieloma daniami.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 3 łyżki miodu akacjowego,
- 0,7 kg czereśni,
- cytryna.
2. Przygotowanie
Na początku umyj czereśnie bardzo dokładnie i osącz na durszlaku. Usuń ogonki i wydryluj je (możesz zrobić to ręcznie przy pomocy nożyka). Przygotowane owoce przełóż do garnka. Ten przepis z miodem najlepiej komponuje się z miodem akacjowym, którego dodaj 3 łyżki. Wszystko zagotuj.
W tym czasie wyszoruj i sparz cytrynę. Zetrzyj z niej skórkę. Dodaj do wstępnie podgotowanych czereśni. Smaż na niewielkim palniku aż sok zgęstnieje i skarmelizuje się pod wpływem miodu.
Po tym czasie możesz postąpić z nimi jak z powidłami – włożyć na gorąco do wyparzonego słoika i mocno zakręcić, ale możesz również nałożyć przysmak do zamykanego słoika i przechowywać w lodówce. Po przygotowaniu frużeliny czereśniowej z miodem możesz mieć pewność, że przepis ten na stałe zagości w twojej kuchni.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.