Przepis na dwójniak to przepis na miód pitny naturalnie słodki. Ma on bardzo wysoką zawartość cukru. Okres jego wytwarzania jest długi, trwa od 3 do 5 lat, przez co rzadko bywa robiony w warunkach domowych. Jednak warto znać ten przepis na miód pitny.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 5 l miodu pszczelego (patoka),
- 5 l wody,
- 40-45 g kwasu cytrynowego,
- 3,5-4 g fosforanu amonowego (pożywka dla drożdży).
2. Przygotowanie
Jak już było wspomniane, brzeczka miodu dwójniaka jest gęsta i zawiera w składzie około 50% cukru. Dlatego do jego ferentacji użyj specjalnych drożdży miodowych, które lepiej poradzą sobie z tak stężonym zacierem cukrowym i wysoką temperaturą wytwarzania.
Fermentacja w przypadku tego miodu jest bardzo powolna. Nie cały zawarty w brzeczce cukier jest w niej przerabiany na spirytus. Część jego zostaje i dlatego efekt tego przepisu z miodem jest tak wyjątkowo słodki. Przygotuj się na długie czekanie na gotowy produkt. Podane proporcje są wystarczające na 10 litrów wyrobu.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.