Przepis na czwórniak to tak naprawdę przepis na miód wytrawny. Ma on zdecydowany smak. Pozbawiony jest dodatkowych nut owocowych, więc nic nie przełamuje jego aromatu. To przepis z miodem w najczystszej postaci.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 2,5 l miodu pszczelego (patoka),
- 7,5 l wody,
- 35 g kwasu cytrynowego,
- 5 g fosforanu amonowego (pożywka dla drożdży).
2. Przygotowanie
Jeżeli do produkcji zamiast miodu płynnego – patoki chcesz użyć miodu o konsystencji stałej, weź zamiast 2,5 l - 3,5 kg (2,5 o 1,4 = 3,5) miodu. Jeżeli ten przepis z miodem jest dla ciebie zbyt drogi, możesz zastąpić połowę tego składnika cukrem, a więc weź zamiast 2,5 l patoki - 1,25 l patoki oraz 1,25 kg cukru lub - 1,75 kg miodu stałego oraz 1,25 kg cukru.
Pamiętaj, że przepis na czwórniak mówi, że brzeczka powinna wykazywać na cukromierzu Ballinga 28-29 °Blg (ok. 25°/o cukru). Miód uzyskany z brzeczki czwórniaka najlepiej pasuje do wyrobu miodów wytrawnych i jest doskonałą bazą.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.