Cytrynówka jest popularnym w Polsce alkoholem domowej roboty. Ten przepis na cytrynówkę jest jednak nieco odmienny, gdyż jest to przepis z miodem. To ważny dodatek. Podbija on słodycz całości.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 2 łyżeczki miodu,
- 4 duże cytryny,
- 1 szklanka cukru,
- 0,5 l wody niegazowanej
- 0,5 l spirytusu.
2. Przygotowanie
Przygotowanie rozpocznij od wyparzenia cytryny, każdej oddzielnie, przez około 10 minut. Wytrzyj je dokładnie. Owoce pokrój w plasterki. Całość zasyp cukrem. Następnie dokładnie je ugnieć i przyduś, żeby jak najlepiej połączyły się z cukrem i powstał słodki syrop. W drugim pojemniku zmieszaj spirytus z wodą i przelej do cytrynowego syropu. Odstaw na 2 godziny.
Przepis na cytrynówkę mówi o przelaniu nalewki przez gazę. Spróbuj. Jeżeli jest mocno kwaśna to podgrzej ją i dodaj jedną/dwie łyżeczki miodu. Jest to przepis z miodem, więc możesz go dodawać aż do uzyskania satysfakcjonującej słodyczy.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.