Alkohol

Berberysiak (kwaśniczak) - miód pitny z owoców berberysu

Berberysiak (kwaśniczak) - miód pitny z owoców berberysu

Berberysiak (kwaśniczak) - miód pitny z owoców berberysu

Przepis na berberysiak, zwany inaczej kwaśniczakiem, jest uzależniony od tego jakiej brzeczki (roztworu miodu z wodą) użyjesz. Może to być brzeczka dwójniaka lub trójniaka. Ten przepis z miodem wykorzystuje mało popularne owoce berberysu, które należy zbierać po pierwszym przymrozku, a następnie zrobić z nich sok.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki
- 10 l brzeczki dwójniaka lub trójniaka,
- 5 l miodu (dwójniak) lub 3,3 l miodu (trójniak),
- 3,5 l wody (dwójniak) lub 5,7 l wody (trójniak),
- 1,5 l soku z berberysu (dwójniak) lub 1 l soku z berberysu (trójniak).

2. Przygotowanie
Przepis na berberysiak zakłada, że by otrzymać 10 litrów brzeczki dwójniaka, powinieneś pomieszać 5 litrów miodu, 3,5 litra wody oraz 1,5 litra soku z berberysu. Natomiast na 10 litrów brzeczki trójniaka potrzeba ci 3,3 litra miodu, 5,7 litra wody i 1 litr soku z berberysu. Tak przygotowany przepis z miodem w roli głównej dobrze przechowasz przez nawet 5 lat.

miód pitny berberysiak kwaśniczak

Oceń przepis

Liczba odsłon 2205

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz