Przepis na ciasto miodowo-jogurtowe z cynamonem to propozycja dla amatorów, którym nie bardzo wychodziły jakiekolwiek wypieki. Jest łatwe i zawsze się udaje. A dzięki temu, że to przepis z miodem, całość zyskuje delikatnej słodyczy. Wypróbuj koniecznie!
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
3. Porady kulinarne
1. Składniki
- 5 łyżek miodu,
- 1,5 szklanki mąki pszennej (około 200 g),
- 1 jajo,
- laska cynamonu (lub cynamon mielony),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki wody.
2. Przygotowanie
Na początku oddziel białko od żółtek. Białka ubij na pianę z dodatkiem szczypty soli. Zgodnie z przepisem na ciasto miodowo-jogurtowe, żółtka wymieszaj z miodem, olejem i jogurtem. Do miski przesiej mąkę, pomieszaj ją z proszkiem do pieczenia oraz powstałą wcześniej masą jogurtową. Dodaj starty albo mielony cynamon. Pomieszaj dokładnie, uzupełniając wszystko wodą. Włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Porady kulinarne
Ten przepis z miodem wymaga pieczenia w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Dobrze jest do niego podać szklankę mleka. Po upieczeniu możesz również wierzch posypać „cukrem pomarańczowym” czyli cukrem pudrem wymieszanym z otartą skórką z pomarańczy.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.