Idealna sałatka powinna być kolorowa, pełna aromatu i składać się z różnorodnych pod względem smakowym składników. Ten przepis na zieloną sałatę spełnia te wymagania w 100%. Jest świetna jako przystawka dla gości, którzy zachwycą się jej oryginalnością. Wszystko dzięki temu, że to przepis z miodem, który dodaje całości bardzo eleganckiego smaku.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
3. Porady kulinarne
1. Składniki
- 1,5 łyżki miodu (patoka),
- 200 g mieszanki sałat (takiej, jaką lubicie najbardziej),
- 1 duży pomidor,
- 5-6 cm ogórka,
- 2 dojrzałe gruszki,
- 20 dag wędzonego fileta z kurczaka,
- ser mozzarella,
- 0,5 czerwonej papryki,
- 7 łyżek dobrej oliwy z oliwek extra virgin,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1,5 łyżki musztardy,
- 2 łyżki pestek z dyni,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- bagietka do podania,
- przyprawy: pieprz, sól.
2. Przygotowanie
Przepis na zieloną sałatę zacznij od przygotowania właśnie tego składnika. Podrzyj ją na małe kawałki. Ogórka, pomidora, gruszki i paprykę pokrój w formę pasków. Ser mozzarella rozdrobnij na kostkę. Pokrój także kurczaka. Wszystko umieść w dużej misce.
Przejdź do wykonania sosu. Do słoika wlej ocet, miód, oliwę, sól, pieprz i musztardę. Energicznie wymieszaj. Polej sałatę sosem.
Ten przepis z miodem zaleca, żeby uprażyć jeszcze pestki na suchej patelni do momentu ich zbrązowienia. Posyp nimi sałatkę.
3. Porady kulinarne
Dobrym dodatkiem do sałatki może być świeża bagietka.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.