Kruche ciasto ma olbrzymią zaletę – zawsze się udaje. Przepis na tartę z miodem i brzoskwiniami wykorzystuje tę cechę kruchego ciasta. Świetnie komponuje się z gęstą śmietaną. By jeszcze bardziej podkreślić słodycz, nadzienie tego przepisu z miodem zawiera także brzoskwinie.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
Składniki na ciasto:
- 120 g masła,
- 3 łyżki cukru,
- 2 żółtka,
- 200 g mąki,
- 3 łyżki mielonych migdałów,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki miodu akacjowego,
- 125 ml gęstej śmietany,
- 1 duże jajko,
- ekstrakt waniliowy,
- 4 duże brzoskwinie,
- 1 łyżka mąki,
- cukier puder (do posypania).
2. Przygotowanie
Rozpocznij od roztarcia masła z cukrem, żółtkami, mąką, mielonymi migdałami i solą. Całość wyrób na gładkie ciasto. Rozwałkuj je, podsypując odrobiną mąki. Przygotuj formę do tarty i wyłóż do niej ciasto.
Przepis na tartę nakazuje, by spód piec w 180 stopniach przez 15 minut (powinien pozostać biały). W tym czasie pomieszaj śmietanę z ekstraktem waniliowym, jajkami, miodem i mąką. Całą masą posmaruj podpieczone ciasto, rozkładając równocześnie cząstki owoców.
Ponownie wstaw do pieca, tym razem na 30 – 45 minut. Wierzch ma się ściąć i lekko zrumienić. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i zajadaj!
Ten przepis z miodem jest bardzo prosty - poradzi sobie z nim nawet laik. Zaskocz swoich najbliższych własnoręcznie przygotowaną tartą i skorzystaj przy tym z tego sprawdzonego przepisu.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.