Obiad

Kaczka z miodem i pieczarkami

Kaczka z miodem i pieczarkami

Kaczka z miodem i pieczarkami

Kaczka nie jest często podawanym mięsem. Tym niemniej jest bardzo smaczna. Przepis na kaczkę z miodem i pieczarkami warto wykorzystywać na świąteczne obiady. Jest to przepis z miodem, dzięki czemu mięso nabierze wyjątkowej kruchości.

 

SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie

 

1. Składniki
- 1 łyżka miodu,
- 4 kacze udka,
- 500 ml bulionu,
- szklanka czerwonego wina,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka majeranku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 500 g pieczarek. 

2. Przygotowanie 
Wymieszaj wino, sos sojowy, miód i majeranek. Do tak przygotowanej marynaty włóż oczyszczone uda kaczki. Całość schowaj do lodówki na kilka godzin albo lepiej na całą noc. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Osączone uda zrumień na złoto z każdej strony.

Przepis na kaczkę z pieczarkami zakłada wlanie do niej resztę marynaty i bulion. Duś na małym ogniu przez godzinę lub ewentualnie godzinę i 15 minut.

Kiedy mięso zmięknie, dodaj do niego pokrojone pieczarki i duś jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubioną sałatką.

Powyższy przepis z miodem może odczarować kacze mięso i zachęcić cię do częstszego przygotowywania tego produktu.

Oceń przepis

Liczba odsłon 3461

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz