Kaczka nie jest często podawanym mięsem. Tym niemniej jest bardzo smaczna. Przepis na kaczkę z miodem i pieczarkami warto wykorzystywać na świąteczne obiady. Jest to przepis z miodem, dzięki czemu mięso nabierze wyjątkowej kruchości.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 1 łyżka miodu,
- 4 kacze udka,
- 500 ml bulionu,
- szklanka czerwonego wina,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka majeranku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 500 g pieczarek.
2. Przygotowanie
Wymieszaj wino, sos sojowy, miód i majeranek. Do tak przygotowanej marynaty włóż oczyszczone uda kaczki. Całość schowaj do lodówki na kilka godzin albo lepiej na całą noc. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Osączone uda zrumień na złoto z każdej strony.
Przepis na kaczkę z pieczarkami zakłada wlanie do niej resztę marynaty i bulion. Duś na małym ogniu przez godzinę lub ewentualnie godzinę i 15 minut.
Kiedy mięso zmięknie, dodaj do niego pokrojone pieczarki i duś jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubioną sałatką.
Powyższy przepis z miodem może odczarować kacze mięso i zachęcić cię do częstszego przygotowywania tego produktu.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.