Ryby są bardzo cennymi produktami spożywczymi. Jeżeli jeszcze tego nie wiesz, przekonaj się jak cudowną rybą jest pstrąg. Ma bardzo subtelne, białe mięso. Proponowany przepis na pstrąga z miodem w sosie orzechowym, ma nieoczywisty dodatek. To przepis z miodem, więc zachęcam cię do spróbowania czegoś nowego.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
3. Porady kulinarne
1. Składniki
- 4 łyżki miodu,
- 4 pstrągi (po 30 dag każdy),
- szklanka orzechów włoskich,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- sok i skórka z otarta z cytryny,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
2. Przygotowanie
Przepis na pstrąga w sosie orzechowym zacznij o starannego oczyszczenia ryb (albo kup już przygotowane). Umyj je pod wodą, natrzyj solą i skórką cytryny. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
Orzechy włoskie rozłup i starannie posiekaj. Jest to przepis z miodem, więc utrzyj je z tym składnikiem oraz z sokiem z cytryny. W trakcie tej czynności dodaj także koncentrat pomidorowy i białe wino.
Masło stop w garnuszku. Wyjmij ryby z lodówki, przełóż do naczynia do zapiekania. Polej przygotowanym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 10 minut.
Po upływie tego czasu odwróć je na drugą stronę, polej sosem orzechowym i zapiekaj kolejne 20 minut. Jeżeli zauważysz, że orzechy zbyt mocno się przypalają, możesz całość przykryć folią.
3. Porady kulinarne
Pstrąga przygotuj wcześniej odciągając jego kręgosłup. W ten sposób pozbędziesz się większości ości.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.