Pularda to inaczej młoda kura, tuczona tylko do określonych gabarytów (poniżej 1,5 kilograma). Szczególnie ceniono ją w kuchni szlacheckiej. Mój przepis na pulardę to danie bardzo delikatne. Tak przygotowany kurczak ma złocisty kolor. Chrupiącą skórkę mięso zawdzięcza temu, że jest to przepis z miodem, który wspaniale ją karmelizuje. Koniecznie wypróbuj!
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 4 łyżki miodu,
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg),
- 4 łyżki musztardy miodowej,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki przyprawy maggi,
- 2 łyżki masła prawdziwego,
- 2 kubki wody,
- 3 ząbki czosnku.
Składniki na kartoflane kulki:
- 75 dag młodych kartofli,
- 10 dag pszennej mąki,
- 2 żółtka kurze,
- 1 całe kurze jajo,
- szczypty gałki muszkatołowej,
- oliwa do głębokiego smażenia,
- kubek wody,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
2. Przygotowanie
Zacznij od zmieszania po 4 łyżek musztardy miodowej i miodu pszczelego oraz 3 łyżek oleju i przyprawy maggi. Mieszanką natrzyj kurczaka na dzień przed jego serwowaniem. Kiedy pularda przejdzie smakami, włóż ją do brytfanny, zalej wodą i dołóż pokrojony na plastry czosnek. Piecz przez dwie godziny w temperaturze 180 stopni. Co pół godziny oblewaj kurczaka wytwarzającym się sosem i smaruj masłem.
W tym czasie ugotuj ziemniaki w słonej wodzie, starannie odcedź i zmiel. Dodaj do nich żółtka, gałkę muszkatałową i łyżkę masła. Utrzyj całość. Zagotuj wodę z resztą masła, dosyp mąkę. Mieszaj aż powstałe ciasto zacznie odstawać od ścianek i przestudź. Kolejno dodaj jajko, wymieszaj z masą kartoflaną. Dopraw do smaku.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką maczaną w wodzie nakładaj masę na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor. Kurczaka po upieczeniu pokrój na plastry. Kartoflane kulki polej sosem spod mięsa i lekko posól.
Mam nadzieję, że ten przepis na pulardę zyska sobie twoją przychylność i zachęci cię do wykorzystywania w swojej kuchni również tego mięsa. Ważne, żeby kurczak był dobrej jakości, najlepiej z chowu wolnego, bo jest to najlepszym gwarantem smaku. Ten przepis z miodem i musztardą podkreśla kruchość delikatnego drobiu.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.