Delikatny zapach jaśminu szczególnie działa na zmysły. Przepis na nalewkę jaśminową kojarzy się latem. Nie tylko dobrze smakuje, ale również zyskuje piękną barwę. Jest to przepis z miodem, ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, dlatego dobrze raczyć się nią w zimowe wieczory.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 200 ml miodu,
- słój kwiatów jaśminowca,
- 400-500 ml spirytusu 40%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 500 ml wody.
2. Przygotowanie
Przepis na nalewkę jaśminową zacznij robić od zerwania świeżo rozkwitłych kwiatów. Jaśmin wysyp na biały materiał i wystaw na słońce, żeby pozbyć się z kwiatów niechcianych lokatorów. W kolejnym kroku wypełnij kwiatami wyparzony, suchy słój. Jaśmin zalej spirytusem, wstrząśnij i odstaw na 3 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Po upływie tego czasu płatki odcedź, dodaj 2 łyżki soku z cytryny oraz syrop. Ponieważ moją propozycją jest przepis z miodem, syrop to wymieszane 500 ml wody z 200 ml tego składnika. Odstaw jeszcze na dwie doby. Wówczas odfiltruj nalewkę do butelek i przechowuj na specjalne okazje.
Naprawdę wykwintnym trunkiem staje się nalewka dopiero po upływie 3 lat, ale są to niepotwierdzone informacje, bo mało kto powstrzymał się tak długo przed wypiciem zapasów. Cóż, to naprawdę świetny przepis.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.