Przepis na kaczkę pieczoną z miodem, jabłkami i żurawiną to przepis sprawdzony. Nie jest trudny, chociaż trzeba poświęcić na jego wykonanie trochę czasu. Mięso wychodzi idealne, ma chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze. Tak przygotowany przepis z miodem z dumą pokażesz swojej rodzinie.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 4 łyżki miodu,
- 1 duża kaczka (2-2,5 kg),
- 4 ząbki czosnku,
- 1 kg jabłek,
- sok z cytryny (do skropienia jabłek),
- 200 g suszonej żurawiny,
- pół butelki czerwonego wytrawnego wina,
- rozmaryn,
- cynamon,
- kardamon,
- sól,
- pieprz.
2. Przygotowanie
Zacznij od obrania jabłek i usunięcia z nich gniazd nasiennych. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Do owoców dodaj żurawinę. Skrop je sokiem z cytryny. Następnie dodaj cynamon i kardamon. Nie zapomnij, że to przepis z miodem, również jego dodaj do owoców. Mięso kaczki natrzyj solą, pieprzem, rozmarynem oraz roztartym czosnkiem i wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Po upływie tego czasu wnętrze kaczki wypełnij przygotowanym farszem owocowym i zszyj ją. Rozgrzej piekarnik do 170-190 stopni. Kaczkę umieść w naczyniu do zapiekania pod przykryciem i wstaw do pieca. Po 1,5 godziny wyjmij mięso i natnij z obu stron skórę między udami a korpusem. Jest tam dużo tłuszczu, który dzięki temu ładnie się wytopi. Co mniej więcej pół godziny podlewaj kaczkę powstałym w ten sposób sosem.
Czas, jaki powinieneś trzymać mięso w piekarniku uzależniony jest od wagi wyjściowej kaczki. Ptaka o wadze 1,5-2 kilogramów piecz od 90 do 120 minut. Na godzinę przed końcem przyrządzania mięsa wlej do niego pół butelki czerwonego wina. Na ostatnie 20 minut odsłoń pokrywę i przełącz piekarnik na tryb zapiekania od góry.
Ten przepis na kaczkę wymaga cierpliwości, ale nagrodą jest idealnie upieczone mięso, którego zazdrościłby niejeden profesjonalny szef kuchni.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.