Pierogi to jedna z polskich potraw narodowych. Mój przepis na pierogi z kaszą jaglaną i jabłkiem to prawdziwa obiadowa rewolucja. Znakomicie smakują latem, są lekkie i delikatne. Dzięki temu, że to przepis z miodem, zyskują subtelną słodycz. Pamiętaj, żeby wierzch posypać cynamonowym cukrem pudrem.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki na ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki gorącej wody,
- sól.
Składniki na farsz:
- miód,
- 150g kaszy jaglanej,
- 4 średniej wielkości jabłka,
- cynamon,
- masło klarowane.
Do posypania:
- cukier puder zmieszany z dużą szczyptą cynamonu.
2. Przygotowanie
Przepis na pierogi z kaszą jaglaną rozpocznij od wypłukania kaszy (możesz ją wcześniej namoczyć) i ugotowania jej w lekko osolonej wodzie. Pokrój jabłka w niewielką kostkę i podsmaż na łyżce masła klarowanego. Jest to przepis z miodem, więc dosłodź nim całość. Dodaj również cynamon. Wymieszaj z przestudzoną kaszą. Następnie przygotuj ciasto na pierogi.
Na stolnicę wysyp mąkę i uformuj stożek. Dodaj szczyptę soli. Po środku stożka zrób dziurkę i powoli dodawaj wodę mieszając ją z mąką. Powtarzaj tę czynność do momentu, kiedy cała podana ilość wody połączy się z mąką. Ciasto dokładnie wyrób, ma być miękkie i łatwe do formowania. W ten sposób przygotowane ciasto rozwałkuj cienko podsypując mąką w razie konieczności. Foremką wykrój kształty, nałóż do ciasta farsz i zalep. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3-5 minut po wypłynięciu pierogów. Gotowe obficie oprósz cynamonowym cukrem pudrem.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.