Domowe nalewki mają wielu zagorzałych zwolenników, którzy prześcigają się w wymyślaniu nowości. Nasz przepis na nalewkę z miodem zwaną krupnikiem antenata może stać się nowością wśród twoich nalewkowych zdobyczy. Receptura na nią to pomysł staropolski, a więc z długoletnią tradycją. Wtedy to właśnie ktoś wpadł na pomysł na przepis z miodem i korzennymi przyprawami.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 1 szklanka miodu,
- 1/2 litra spirytusu.
- kawałek kory cynamonu,
- 6 goździków,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/4 gałki muszkatołowej,
- 1/2 laski wanilii,
- kawałek suszonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 5 ziaren ziela angielskiego.
2. Przygotowanie
Przepis na nalewkę z miodem zacznij przygotowywać od wymieszania wszystkich przypraw, zalania ich wodą i gotowania na małym ogniu do momentu pozostania 1/3 szklanki płynu. To przepis z miodem, więc podgrzej również ten składnik. Do wrzącego miodu wlej spirytus i wodę z dodatkami. Zlej całość do butelki z wygodnym, szerokim otworem.
Tak przygotowaną nalewkę zostaw na 48 godzin. Następnie przecedź i przelej do ozdobnej karafki. Pozostaw na 2 tygodnie, by smaki dobrze się wymieszały. Po tym czasie możesz już skosztować swoje dzieło.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.