Alkohol

Krupnik antenata - nalewka z miodem

Krupnik antenata - nalewka z miodem

Krupnik antenata - nalewka z miodem

Domowe nalewki mają wielu zagorzałych zwolenników, którzy prześcigają się w wymyślaniu nowości. Nasz przepis na nalewkę z miodem zwaną krupnikiem antenata może stać się nowością wśród twoich nalewkowych zdobyczy. Receptura na nią to pomysł staropolski, a więc z długoletnią tradycją. Wtedy to właśnie ktoś wpadł na pomysł na przepis z miodem i korzennymi przyprawami.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- 1 szklanka miodu, 
- 1/2 litra spirytusu. 
- kawałek kory cynamonu, 
- 6 goździków, 
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 
- 1/4 gałki muszkatołowej, 
- 1/2 laski wanilii, 
- kawałek suszonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, 
- 5 ziaren ziela angielskiego. 

2. Przygotowanie 
Przepis na nalewkę z miodem zacznij przygotowywać od wymieszania wszystkich przypraw, zalania ich wodą i gotowania na małym ogniu do momentu pozostania 1/3 szklanki płynu. To przepis z miodem, więc podgrzej również ten składnik. Do wrzącego miodu wlej spirytus i wodę z dodatkami. Zlej całość do butelki z wygodnym, szerokim otworem.

Tak przygotowaną nalewkę zostaw na 48 godzin. Następnie przecedź i przelej do ozdobnej karafki. Pozostaw na 2 tygodnie, by smaki dobrze się wymieszały. Po tym czasie możesz już skosztować swoje dzieło.

Oceń przepis

Liczba odsłon 5439

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz