Mój przepis na szarlotkę jest bardzo prosty. Możesz ją przygotować na specjalną okazję, ale równie dobrze sprawdzi się na co dzień. Postaraj się tylko znaleźć odpowiednią do ciasta odmianę jabłek. Jestem pewna, że ten przepis z miodem zasmakuje każdemu.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 250 g mąki,
- 80 g cukru,
- 1 jajko,
- 125 g margaryny,
- 1 łyżka mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek,
- 30 g masła.
Składniki na polewę migdałową:
- 1,5 łyżki miodu,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 100 g posiekanych migdałów.
2. Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto połącz w misce i zagnieć je na jednolitą masę. Jeżeli ciasto klei ci się do rąk, podsyp je nieco mąką. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj jej wnętrze masłem. Odłóż 1/3 ciasta z powrotem do lodówki, pozostałe rozprowadź równomiernie po spodzie formy. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-15 minut.
W międzyczasie poobieraj jabłka, pokrój je na ćwiartki i wydrąż z nich gniazda nasienne. Potem każdą ćwiartkę poprzecinaj wzdłuż na 2-3 kawałki. W garnku rozpuść masło (30 g), wsyp jabłka i gotuj aż będą miękkie (ale nie będą się rozpadać!). Odstaw do dokładnego przestudzenia.
100 g masła, cukier i miód rozpuść w rondlu i zagotuj. Do płynu dodaj posiekane migdały i zamieszaj. Zdejmij garnek z palnika. Wstępnie upieczony spód wyjmij z piekarnika. Wyjmij z lodówki pozostałą część ciasta, uformuj z niego wałek i wyklej nim bok tortownicy do połowy jej wysokości. Na spód wyłóż gotowe jabłka, na nie połóż migdały. Ponownie wstaw do piekarnika na około 30 minut.
Po obróbce termicznej studź ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Z tortownicy wyjmij je dopiero po wystudzeniu, żebyś uniknął ewentualnego pokruszenia się. Mam nadzieję, że wykorzystasz ten przepis z miodem przy najbliższej okazji.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.