Źródło zdjęcia: FreeImages.com / des dessel
Przepis na sorbet miodowo-truskawkowy to propozycja dla wszystkich miłośników letnich smaków. Delikatna konsystencja tego deseru skusi każdego łakomczucha. Nie zawiera on cukru (wszak to przepis z miodem), dzięki czemu możesz pozwolić sobie na niego bez zbędnych obaw. Akcent miodowy nadaje mu bardziej elegancki wyraz.
SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie
1. Składniki
- 6 łyżek miodu,
- ok. 80 dkg świeżych truskawek,
- 0,5 cytryny,
- 1 szklanka przegotowanej zimnej wody.
2. Przygotowanie
Przepis na sorbet zaczyna się od umycia i pozbawienia truskawek szypułek. Lekko osusz je na papierowym ręczniku. Przełóż owoce do plastikowego pudełka, zamknij i lekko zamroź. Po kilku godzinach przełóż zawartość pojemnika do miski blendera. Dodaj do nich miód i wyciśnięty sok z cytryny. Zmiksuj, dolewając stopniowo przegotowaną, zimną wodę (albo wodę mineralną niegazowaną).
W razie konieczności gotowy sorbet wstaw jeszcze na pół godziny do zamrażarki. Podawaj w ozdobnych pucharkach niezwłocznie po wyjęciu. Ponieważ jest to przepis z miodem, możesz taki słodki deser bez wyrzutów sumienia zaproponować również dzieciom.
Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞
Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl
Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.