Bigos z miodem

Bigos z miodem

Mój przepis na bigos to właściwie kompilacja wielu innych. Kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa. Bardzo podobnego spróbować można na wigilijnym stole. Tajemnicą tej potrawy jest słodki dodatek, produkowany przez pszczoły. Dzięki temu, że to przepis z miodem, bigos zyskuje specjalne właściwości i niepowtarzalny smak.


SPIS TREŚCI:
1. Składniki
2. Przygotowanie


1. Składniki 
- 1 łyżka miodu, 
- 1 kg kiszonej kapusty, 
- 0,5 kg surowej białej kapusty, 
- 30 dag wędzonego boczku, 
- 3 sztuki kiełbasy śląskiej, 
- 10 suszonych polskich śliwek, 
- 1 winne jabłko, 
- kilka kawałków pieczonego mięsa (szynki), 
- 2 cebule, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 2 duże garście suszonych grzybów, 
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, 
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- tymianek,
- majeranek,
- odrobina rozmarynu. 

2. Przygotowanie 
Każdy przepis na bigos zaczyna się od posiekania kiszonej kapusty. Następnie wrzuć ją do garnka i podlej wodą lub mięsnym wywarem (ewentualnie może być wywar z kiełbasy lub bulion). Do garnka wrzuć również 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu, skórkę z wędzonego boczku i gotuj wszystko na małym palniku przez godzinę.

W tym czasie grzyby i śliwki zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Posiekaj białą kapustę. Z garnka z bigosem wyjmij skórki z boczku. W to miejsce dodaj białą kapustę oraz pokrojone, obrane jabłko. Wszystko gotuj przez kolejną godzinę. Pokrój mięsa: kiełbaski, boczek wędzony i szynkę. Podsmaż na patelni razem z cebulą. Pod koniec smażenia dodaj jeszcze zgniecione 2 ząbki czosnku. Jeżeli z bigosu odparuje dużo wody, możesz ją uzupełnić tą spod zalanych grzybów i śliwek.

Na koniec dołóż jeszcze mięsa z patelni i ponownie gotuj godzinę. Pamiętaj, że jest to przepis z miodem, dlatego dopraw go do smaku tą przyprawą. Najlepszy bigos jest kilkukrotnie odgrzewany, przygotuj go na kilka dni przed planowanym podaniem. 

Podany przepis na bigos z miodem jest niesamowity. Powstał na podstawie wielu prób, dlatego jego smaki są tak zbalansowane. Koniecznie wypróbuj!

Oceń przepis

Liczba odsłon 2299

Autor przepisu







Sprawdzone przepisy z miodem (dołącz):

Przepis Z Miodem.pl - Sprawdzone przepisy z miodem || 2015 - ∞


Przepis Z Miodem jest częścią grupy PortalPszczelarski.pl

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Realizacja

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Dla   

Grupa Balana

Wsparcie merytoryczne

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz